Pentru cei mai mulţi dintre noi, venirea pe lume a unui copil reprezintă “the wake-up call” referitor la stilul de viaţă pe care îl abordăm. Dorim să oferim puiului nostru tot ce este mai bun şi mai curat, şansa la o viaţă şi o familie sănătoasă şi fericită. Astfel, devenim mult mai atenţi la produsele pe care le cumpărăm, fie ele alimentare, cosmetice sau pentru curăţenia căminului – începem să citim cu atenţie etichetele şi ne îngrijorăm constatând cât de multe chimicale sunt prezente la tot pasul.

Din fericire, există soluţii la îndemână, trebuie doar să fim conştienţi de ele, să le căutăm şi să nu mai cumpărăm la întâmplare de pe rafturi sau mânaţi de promoţii şi reclame. Este din ce în ce mai uşor să cumpărăm produse naturale: le găsim în supermarket şi magazine specializate iar on-line sunt o mulţime de magazine ticsite de produse bio.

Dar ce înseamnă produs natural? Ce înseamnă bio, eco sau organic?

Un produs natural este fabricat doar din ingrediente minerale, vegetale şi/sau produse de origine animală şi nu conţine compuşi sintetici sau petroderivați, ori organisme modificate genetic. Totuşi, nu există o reglementare legală a folosirii termenului natural, folosit adesea fără temei, ci doar a termenilor ecologic, bio sau organic.

Produsele marcate BIO au trecut printr-un proces special de certificare, conform cu legislaţia în domeniu. Certificarea atestă că produsul conţine cel puţin 95% ingrediente naturale sau obţinute din agricultura ecologică, respectiv cultivate fără pesticide, fertilizatori chimici, organisme modificate genetic, hormoni de creştere sau antibiotice.
Alimentele bio sunt mai gustoase şi cu un aport mai mare de elemente nutritive şi nu ne afectează negativ sănătatea, prin acumularea de toxine. Detergenţii bio sunt obţinuţi exclusiv din ingrediente minerale sau vegetale, sunt biodegradabili, nontoxici şi eficienţi, oferindu-ne un cămin cu adevărat curat. Cosmeticele bio au la bază doar ingrediente naturale şi nu conţin compuşi chimici precum parfumuri sau coloranţi sintetici, silicon şi derivate petrochimice (da, cosmeticele clasice conţin aşa ceva!!). Să nu uităm că prin piele se absoarbe direct în fluxul sangvin circa 60% din substanţele cu care aceasta vine în contact.

Există multe organisme de certificare bio, poate vă sunt cunoscute etichetele EcoCert sau Bio-Siegel, dar ceea ce este important să reţinem este că o certificare bio reprezintă o garanţie a originii ingredientelor produsului din faţa noastră.
În acelaşi timp însă, nouă, ca şi cumpărători, ne revine responsabilitatea de a ne documenta, de a petrece un minut în plus la raft pentru verificarea etichetetelor. Deşi nu este uşor, pentru că adesea etichetele oferă doar denumirea ştiinţifică a ingredientelor, mai greu de interpretat, cred că merită acest efort, pentru că este interesul nostru să cumpărăm produse sigure, iar sănătatea pe termen lung, a noastră şi a familiei, este ceea ce ne motivează.