Varicela este o boala infecțioasă, extrem de contagioasă provocată de virusul varicelozosterian, caracterizată clinic prin afectare ușoară a stării generale și erupție veziculoasă ce apare în mai multe valuri eruptive. Curba sezonieră arată o prevalență în lunile de iarnă și primăvară și un minim vara. Sursa de îmbolnăvire o constituie pacienții cu varicelă sau de zona zoster (boală determintă de același virus ). Transmiterea se realizează de la persoană la persoană prin contact direct sau prin picăturile de secreție nazofaringiană. Transmiterea indirectă prin obiecte proaspăt murdărite cu secreții este posibilă, dar mai rară. Poarta de intrare este mucoasa nazofaringiană și cea conjunctivală.
Transmiterea varicelei este posibilă prin transportul de curenți de aer a picăturilor infectate de la un etaj la altul. Durata perioadei de contagiune începe cu 2-3 zile înainte de apariția erupției și durează 6 zile după apariția ultimului val eruptiv.
Incubația pentru varicelă este cuprisă între 10 și 21 de zile. Perioada preeruptivă poate lipsi la copilul mic. La copilul mare și la adult durează 2-3 zile și se manifestă cu cefalee, febră, dureri musculare. După acest interval apare erupția, mai întâi pe corp, apoi pe față, corp și membre, fiind Elementele eruptive constau, la început, în apariția unor macule (pete) mici de culoare roșie. În câteva ore acestea devin papule, care apoi trec în stadiul de vezicule. Acestea sunt mai mult pe tegument decât în tegument, fiind comparate cu ”picăturile de rouă”. În evoluția normală, dacă vezicula nu e ruptă, se deprimă, conținutul ei lichid se concentrează formându-se în final o crustă. Stadiul de cruste poate dura 10-20 de zile. Dacă nu sunt infectate, leziunile nu lasă cicatrici. Dacă se infectează, leziunile eruptive pot lăsa cicatrici după căderea crustelor. Numărul elementelor eruptive variază de la câteva zeci la câteva sute, fiind în diferite stadii eruptive. Elementele eruptive apar și pe mucoase, îndeosebi pe mucoasa bucală (lăsând aspect de aftă după rupere). În general, erupția este însoțită de puține alte manifestări, putând să apară câte un puseu febril cu fiecare val eruptiv.
Complicațiile varicelei sunt rare, fiind determinate ori de localizări speciale ale virusului varicelei putând determină pneumonia, encefalita, complicații oculare. Alte complicații pot fi determinate de suprainfecția leziunilor eruptive. Varicela la gravidă pune problema apariției malformațiilor fetale dacă se instalează în primul trimestru de sarcină sau a unei evoluții severe a varicelei pentru viitoarea mamă.
Prognosticul varicelei este favorabil, formele necomplicate vindecându-se întotdeauna. Tratamentul este simptomatic, de prevenire a complicațiilor și constă în izolare la domiciliu și îngrijire a elementelor eruptive. Nu se permite baia până la căderea crustelor. Pentru prurit se folosește talc mentolat 1%, alcool mentolat sau loțiuni /spray. Dieta trebuie să fie ușoară, ca pentru o boală febrilă. Ca tratament profilactic există vaccinul specific care se adresează copiilor sănătoși care au împlinit vârsta de 9 luni.