Larva migrans visceralis este frecvent întâlnită la copilul mic cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani (în special la cei care mănâncă pământ).

Se apreciază că 20% dintre câini excretă Toxocaracanis. Deseori aceşti câini îşi depun excrementele în locurile de joacă ale copiilor. La om, ingestia ouălelor este urmată de perforarea peretelui intestinal de către larve care ajung în ficat, plămân, creier, ochi și chiar, în inimă.

Manifestări care trebuie să vă îngrijoreze

Simptomatologia este extrem de polimorfă, de la forme asimptomatice (cele mai frecvente), până la forme asociate cu manifestări „astmatiforme“. Există două forme clinice: Larva migrans visceralis si si Larva migrans ocularis.

Larva migrans visceralis include ca semne și simptome majore:

  • manifestări digestive: anorexie, dureri abdominale, hepatomegalie;
  • manifestări respiratorii: tuse cronicå, wheezing, astmbronsic;
  • manifestări cutanate: eritem polimorf, prurigo cronic.

Migrarea larvei în creier poate produce convulsii sau meningită. Larva migrans ocular survine mai frecvent la copilul mare (10-16 ani). Simptomele oculare include scăderea acuității vizuale, strabism, endoftalmie.

La om, boala poate fi prevenită prin deprinderea unor reguli de igienă strictă. Se impune deparazitarea câinilor vagabonzi şi interzicerea acestora în parcuri, precum şi în alte locuri de joacă unde se află copii.

Dr. Corina FRECUȘ
Medic Specialist Pediatru
Doctor în Științe Medicale
As. Univ. Facultatea de Medicină
Armonia Hospital