Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii ce reprezintă aproximativ 17% din totalul afecţiunilor dermatologice. Peste 20% dintre copii se nasc cu predispoziţie pentru piele atopică. Simptomele se manifestă în primul an de viaţă, cu precădere între lunile 2 și 6. În cele mai multe dintre cazuri dermatita dispare după vârsta de 5 ani, un număr mic dintre copii prezentând diverse forme în adolescenţă şi la maturitate.

Cauzele dermatitei nu se cunosc cu exactitate, dar factorul ereditar este primul de luat în calcul. Se adaugă şi factorii de mediu (căldură, frig, poluare), stresul, factorii infecţioşi şi anumiţi alergeni: aeroalergeni (polen, păr de animale, acarieni) şi alergeni alimentari.

Mulţi dintre copiii cu dermatită atopică pot dezvolta şi alte forme de manifestări atopice (conjunctivite alergice, rinite alergice, astm bronşic alergic).

Dermatita atopică se manifestă, în principal, prin uscăciunea (xeroza) tegumentelor şi mâncărime (prurit), însoţite de apariţia unor pete roşiatice sau a unor cojiţe (scuame sau cruste) la nivelul feţei şi pielii capului, dar şi pe membre şi trunchi. Uneori leziunile se pot suprainfecta şi apar vezicule sau supuraţii. Mâncărimea (pruritul) determină agitaţie, se intensifică în timpul nopţii şi poate afecta somnul copilului. Trebuie împiedicată scărpinarea (unghiuţele trebuie tăiate cât mai scurt, se pot pune mănuşi pe timpul nopţii) pentru că aceasta agravează pruritul, tegumentele se îngroaşă, capătă o nuanţă maronie.
În prezent nu există tratament care să vindece dermatita atopică, dar îngrijirea adecvată a pielii poate îmbunătăţi calitatea vieţii micilor pacienţi.

Pentru spălarea pielii bebeluşului folosiţi săpunuri sau şampoane special create pentru piele sensibilă (fără parfum, alcool, coloranţi şi parabeni). Temperatura apei de baie trebuie să fie apropiată de cea a corpului (37-max 38 °C), evitaţi băile fierbinţi şi prelungite. După baie uscaţi pielea copilului prin tamponare cu un prosop moale. Folosiţi creme sau loţiuni de corp emoliente (speciale pentru piele atopică) ori de câte ori este nevoie, în special atunci când observaţi că pielea devine uscată. Hainele copilului (în special cele care vin în contact direct cu pielea) trebuie să fie moi, din bumbac şi trebuie evitat contactul cu materiale sintetice sau cu lâna care irită pielea. Veţi folosi pentru spălarea hainelor şi a lenjeriei de pat un detergent hipoalergenic, fără balsam sau înălbitor. Clătiţi bine hainele pentru a îndepărta orice urmă de detergent și călcaţi rufele cu fierul bine încălzit.

Evitaţi expunerea copilului la praful de casă, la temperaturi extreme (îmbrăcaţi-l adecvat pentru a nu-l supraîncălzi, transpiraţia determină iritaţia pielii şi accentuează mâncărimea) şi la fumul de ţigară.

Sugarii alăptaţi mai mult de 6 luni par să fie mai bine protejaţi împotriva dermatitei atopice decât cei hrăniţi cu formulă de lapte, dar mama trebuie să evite consumul alimentelor iritante (ardei iute, ceapă, usturoi, ceai negru sau cafea).

În fazele acute pot fi recomandate unguente cu substanţe antiinflamatoare –corticoizi (pe perioade scurte şi numai pe zonele cu dermatită) şi antihistaminice (medicamente ce reduc senzația de mâncărime). Pentru orice nelămurire, vă recomand să vă adresați medicului în grija căruia se află micuțul dumneavoastră.