Un tratament util pentru infecţiile respiratorii la copii este terapia cu aerosoli, o soluţie la-ndemână, utilă şi sigură pentru a trata diverse probleme ale aparatului respirator.

Ce este de fapt terapia cu aerosoli?

Tratamentul cu aerosoli presupune inhalarea pe cale respiratorie a unor substanţe active (medicamente) ce sunt pulverizate sub formă de vapori pentru a pătrunde în diferite zone ale aparatului respirator. Aerosolii sunt particule de mici dimensiuni care se obţin din combinarea unui mediu gazos cu o substanţă solidă.

Există 2 tipuri mari de aerosoli: artificiali (generaţi cu ajutorul unor dispozitive speciale )şi naturali, care se impart în 2 categorii:
• de pădure (sunt realizaţi dintr-o substanţă volatilă şi particule de polen);
• marini (ionizaţi negativ, conţinând iod, brom, magneziu, calciu, clorură de sodiu).

Afecţiuni în care este recomandată terapia cu aerosoli
Aerosolii sunt indicaţi atât în tratarea bolilor pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite acute, bronsiectazii, astm bronsic, pneumonie), cât şi în a afecţiunilor ORL (sinuzite, laringite, rinofaringite, amigdalite).
Avantajele tratamentului cu aerosoli
Avantajul acestei terapii este că medicamentele folosite sunt pulverizate în forme suficient de mici cât să ajungă chiar şi în cele mai îndepărtate zone ale plămânilor, atunci când situaţia o cere sau afecţiunea respiratorie se complică. Mai mult decât atât, substanţa medicamentoasă acţionează direct acolo unde este nevoie, fără a se dizolva în alte zone din organism.
Aşadar, aerosolii sunt mai benefici şi utili decât alte forme de tratament pentru astfel de afecţiuni pentru că sedimentarea se produce lent, se resorb rapid prin bronhii şi au capacitatea de a trece prin lichid fără a se dizolva.

Efectele tratamentului cu aerosoli diferă în funcţie de substanţa medicamentoasă folosită. Ei pot acţiona în scop antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator şi vasoconstrictor.

Posibile efecte adverse

Efectele secundare ale unei astfel de terapii nu sunt deloc diferite de cele ale medicamentelor folosite în orice alt tratament. În cazul în care se foloseşte terapia cu aerosoli în tratarea afecţiunii bebeluşului, citeşte cu atenţie instrucţiunile medicamentului folosit şi discută cu medicul pediatru. La copiii mici pot să apară aşa numite crize de adaptare, dar care nu prezintă niciun pericol esenţial. Acestea se manifestă prin dureri de urechi sau nas înfundat.

Alegerea aparatului de aerosoli pentru copil

Există 3 tipuri de aparate care generează vaporii esenţiali în tratarea diverselor afecţiuni cu aerosoli şi care sunt mai des folosite:
• nebulizatoare – generează particule lichide;
• inhalatoare cu pulbere uscată (DPI) – generează particule solide;
• inhalatoare presurizate cu doze măsurate (MDI) – generează particule lichide.
Medicamentele pentru copii se pot administra cu oricare dintre inhalatoarele de mai sus. Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, astfel:
• cele cu pulbere uscată au avantajul că inhalarea se face rapid dintr-o singură dată, însă copiii mici pot întâmpina greutăţi în a inhala corect medicamentul pentru că acesta trebuie inhalat profund încă de la început;
• inhalatoarele presurizate cu doze măsurate sunt şi ele destul de dificil de folosit de bebeluşi / copii mici pentru că necesită mânuirea unor tehnici foarte bune; inhalarea trebuie să se facă lent şi coordonat; un sugar nu poate să înţeleagă astfel de instrucţiuni;
• nebulizatoarele sunt cele mai indicate în cazul copiilor mici pentru că administrarea medicamentului se face prin respiraţie normală, fără să necesite aplicarea unor alte tehnici; există avantajul şi că medicamentul poate fi administrat copilului chiar şi în timpul somnului.