Sigilarea este o metoda simplă și nedureroasă de prevenire a cariilor dentare, prin izolarea suprafeței dentare de mediul cavității bucale.

Șanturile de pe suprafețele ocluzale ale molarilor și premolarilor se acoperă cu un material de sigilare, deoarece acestea au o capacitate crescută de retenție a micro-organismelor și alimentelor, dar și din cauza imposibilității de realizare a unei curățiri foarte bune.

Sigilarea este recomandată pacienților care prezintă semne de activitate carioasă crescută, copiilor cu carii multiple la nivelul dinților temporari ar trebui să li se sigileze toți molarii permanenți cât mai curând după erupție, copiilor cu nevoi speciale (a căror stare de sănătate este compromisă din punct de vedere estetic).

Sigilările trebuie efectuate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, perioadă în care are loc erupția primilor molari, a premolarilor și a molarilor de 12 ani.

Perioada potrivită pentru sigilare este vârsta de 6-7 ani pentru primii molari permanenți, 11-13 ani pentru molarii 2 permanenți și premolari. Aceste perioade variază de la un copil la altul, sigilându-se fiecare dinte pe măsură ce erupe.

Tehnica clasică de sigilare reprezintă o metodă de lucru neinvazivă, fără îndepărtare de structură dură dentară, nu presupune efectuarea anesteziei sau folosirea frezelor. Condiția esențială pentru a beneficia de o sigilare este ca dintele respectiv să nu prezinte niciun început de carie.

Tehnica de lucru presupune 3 faze importante:
1. Curățirea suprafeței dentare cu paste non-abrazive;
2. Pregătirea dintelui în funcție de materialul folosit;
3. Aplicarea sigilantului.

În clinica noastră, materialul folosit pentru sigilare este un ionomer de sticlă, un produs de ultimă generație, care eliberează o cantitate crescută de fluor. Avantajul major al acestui material este faptul că poate fi aplicat și atunci când nu este posibilă izolarea salivară, permițând sigilarea molarilor erupți (parțial) acoperiți de mucoasă.

După aplicarea sigilantului este indicat să se aplice un lac protector (varnish) pentru a proteja sigilantul și a-i prelungi “durata de viață” în cavitatea bucală. Durata medie de menținere a sigilării este de 2-3 ani, timp în care sunt necesare controale periodice pentru a se verifica integritatea sigilantului, iar dacă apar semne de deteriorare a sigilării aceasta se va reface.

Eficiența sigilării este dată și de respectarea de către pacient a unei igiene buco-dentare optime.

În concluzie, sigilarea constituie metoda profilactică cea mai eficientă împotriva cariilor ocluzale.

Dr. Amer HIJAZI
Medic Specialist Dentist
Infinity Dental Clinic