Rujeola este o boală acută infecţioasă, extrem de contagioasă provocată de virusul rujeolic. 90% din populaţia nevaccinată face boala până la vârsta adultă. Boala se manifestă prin apariția unei erupții pe corp, în valuri epidemice, a căror severitate a scăzut mult în ultimele decenii datorită creşterii nivelului de nutriţie si igienă, precum şi a utilizării vaccinurilor.

Rujeola are incidenţă maximă în sezonul rece, afectează cu predominanţă grupa de vârstă 5-10 ani, apărând rar la sugarii sub 4 luni. Sursa de infecţie o constituie o persoană bolnavă, perioada de contagiozitate rezumându-se la 4-5 zile înainte şi 6 zile după apariţia erupţiei.

Transmiterea bolii se face direct, prin contact cu persoana bolnavă, prin picăturile de secreţie nazofaringiană răspândite în jurul bolnavului, în aer. Transmiterea prin obiecte proaspăt contaminate de la bolnav este mai rară deoarece virusul rujeolic nu supravieţuieşte mult în mediul extern. Poarta de intrare a virusului este mucoasa nazofaringiană si conjunctivală.

Tablou clinic

Incubaţia este în medie de 10 zile (rar 20-28 zile).
Perioada de invazie (stadiul preeruptiv) durează 3-4 zile până la apariția erupţiei, bolnavul prezentând febră (38-39 grade), conjunctive roşii, ochi lacrimoşi, strănut, secreţie nazală abundentă, uneori tablou de laringită, chiar traheobronșită acută. Din primele zile de boală mucoasa bucală este congestionată mai ales pe amigdale. Un semn caracteristic rujeolei este prezenţa unor micropapule albe așezate pe o zonă roşie, situate pe mucoasa jugală, mai rar în alte zone. Aceste elemente au fost comparate adesea cu grăunţele de griş, acest semn persistând 2-3 zile şi în perioada eruptivă. Este posibil să apară și tulburări digestive (vărsături, dureri abdominale, diaree), dar și iritabilitate, cefalee.

Perioada eruptivă

Febra care părea să scadă, prezintă un nou vârf. Erupţia rujeolică apare de obicei în cursul nopții, fiind descoperită dimineața. Primele pete apar în spatele urechilor, pe ceafă, pe frunte şi obraji, coborând spre găt. A doua zi erupţia se extinde pe torace şi la rădăcina membrelor, a treia zi se generalizează. Erupţia are aspectul unor pete roz, uneori uşor reliefate și catifelate la pipăit. Există numeroase varietăţi de erupţie putându-se face confuzia cu alte boli. După 2-3 zile elementele eruptive pălesc şi dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urmă pete gălbui, cafenii.
Bronşita rujeolică este un semn constant, deseori însoțit de laringită și/sau de tulburări digestive.

Perioada posteruptivă

Temperatura revine la normal și elementele eruptive dispar. În această perioadă există riscul unor complicaţii bacteriene. Evoluţia rujeolei este de obicei benignă, decurgând fără complicaţii. Complicaţiile mai frecvente apar la copii sub 2 ani și la cei cu boli asociate. Cele mai de temut sunt în sfera sistemului nervos. Pot să apară complicaţii ale aparatului respirator (diferite forme de pneumonie, bronșite), complicații nervoase (encefalită), conjuctivite, otită medie supurată, miocardită.

Tratamentul este simptomatic constând în repaus la pat, îngrijirea tegumentelor şi a mucoaselor (baia este permisă în convalescenţă). Dieta în perioada febrilă – supe, ceaiuri, sucuri de frute, lapte. Ulterior dieta se va îmbogăţi treptat în functie de toleranţa digestivă. Se recomandă administrarea antitermicelor, sedativelor pentru tuse etc. Cel mai bun tratament este cel profilactic, adică vaccinarea antirujeolică.

Întreabă medicul când este recomandat să mergi cu micuțul pentru administrarea vaccinului.