Infecția cu Rotavirus este cauza cea mai frecventă de diaree la sugar și copilul mic. Există 5 tulpini ale acestui virus: A,B,C,D,E. Rotavirusul A, cea mai comună tulpină, determină peste 90% din infecțiile cu Rotavirus la om.

În fiecare an Rotavirusul generează peste 20 milioane de consultații, aproximativ 2 milioane de deshidratări severe, ce necesită spitalizare și, din păcate, în jur de 500.000 de decese anual, la nivel mondial, la copii cu vârsta de până la 5 ani, în special în țările în curs de dezvoltare.

Transmiterea bolii se face pe cale fecal-orală, prin mâini contaminate, de pe suprafețe și obiecte, și, posibil, pe cale respiratorie. Este o diaree extrem de contagioasă. Rotavirusul este foarte rezistent în mediu și la soluțiile obișnuite de dezinfectat, supraviețuind în mediu între 9 și 19 zile.De aceea necesită măsuri speciale de dezinfecție.

Gastroenterita cu Rotavirus este o diaree ce poate merge de la forme ușoare până la forme severe, caracterizată prin: greață, vărsături, diaree apoasă și febră. Odată infectat, copilul trece printr-o perioadă de incubație ce durează de la câteva ore la 4 zile. Diareea durează între 3 și 8 zile (minim 2 zile, maxim 23 zile), dar se poate prelungi la copiii cu imunitate scăzută.

Deshidratarea este frecventă în infecția cu Rotavirus și este cauza deceselor provocate de aceasta afecțiune. Semnele deshidratării includ: somnolenţă, uscăciunea gurii şi a limbii, scăderea cantității de urină (la sugar – mai puține scutece ude), fontanela anterioară deprimată etc.

Infecția cu Rotavirus A se produce cel mai frecvent la sugar și copilul mic (sub 2 ani) și determină, de obicei, simptomele cele mai severe. Infecţiile ulterioare cu alte tulpini sunt asimptomatice sau, cel mult, forme ușoare de boală. Infecția la nou-născut este adesea ușoară sau asimptomatică. Cele mai severe forme tind să afecteze copiii între 6 luni și 2 ani și pe cei imunodeprimați. Imunitatea prin boală este pe toată viața pentru tulpina respectivă. Datorită imunității căpătate în copilărie, majoritatea adulților nu fac diaree cu Rotavirus.

Diagnosticul infecției cu Rotavirus se face clinic si printr-un test rapid, din materiile fecale, ce confirmă etiologia.

Gastroenterita cu Rotavirus nu are tratament etiologic, ci doar simptomatic si rehidratare. În funcție de gradul de severitate tratamentul presupune: rehidratare orală în formele ușoare și medii și rehidratare parenterală (intravenoasă) la cei cu deshidratare severă.

Sugarii alimentați natural vor continua alăptarea, cei alimentați cu formulă de lapte vor primi un preparat delactozat. Un regim alimentar adecvat va reduce timpul de vindecare. Regimul special de diaree (orez fiert, brânză proaspată, supă de zarzavat, carne fiartă, mere coapte, banane etc.) – trebuie menținut încă 2-3 zile după normalizarea scaunelor.

Tratamentul simptomatic cuprinde: antidiareice, antiemetice, antitermice şi probiotice.

Măsurile cele mai importante însă sunt cele de prevenţie: igiena atentă a mâinilor şi a alimentelor, surse de apă potabilă necontaminată, izolarea pacienților pentru evitarea răspândirii virusului, alimentația exclusiv naturală a sugarilor și nu în ultimul rând, vaccinarea. Vaccinul antirotaviral este un vaccin oral și a determinat scăderea semnificativă a incidenței și severității infecției cu Rotavirus în țările în care a fost introdus în calendarul de vaccinări.

Dr. Oana BARBU
Medic Primar Pediatru