Ecografia abdominală pediatrică reprezintă examinarea cu ultrasunete a abdomenului prin intermediul unei proceduri de diagnosticare imagistică care permite examinarea neinvazivă a abdomenului. Un transductor special emite semnale ultrasonice care sunt reflectate de structurile din interiorul abdomenului, capturate și convertite matematic într-o imagine în tonuri de gri.
Deoarece acumularea de gaze în abdomen poate afecta negativ calitatea imaginii, medicul recomandă, de obicei, să nu mănânce alimente flatulente și băuturi carbogazoase cu câteva ore înainte de examinare. Este indicat repaus digestiv de minim 3-4 ore pentru sugari si 8-12 h pentru copiii mari. La sugarii foarte agitaţi este permisă administrarea de ceai sau lapte în cursul examinarii.
Examinarea se face cu pacientul culcat pe spate. Înainte de examinare, medicul aplică un gel special pe transductor precum și pe zona care urmează să fie examinată. Acest gel este rece si uneori e perceput de unii copii ca fiind ușor neplăcut. Apoi pune traductorul pe zona de examinare și îl mișcă înainte și înapoi. Ecografia abdominală durează aproximativ zece până la 20 de minute. După examinare, medicul șterge gelul special, copiii au voie să se îmbrace din nou și, de obicei, să meargă acasă.
Comparativ cu alte metode imagistice, sonografia are o serie de avantaje:
- este o metodă rapidă, nedureroasă și necomplicată;
- undele ultrasonice utilizate sunt complet inofensive;
- prin „examinarea live”, constatările vizibile pot fi găsite imediat în detaliu;
- în comparație cu alte tehnici imagistice, cum ar fi CT sau RMN, ecografia abdominală este o examinare relativ ieftină.
Medicul evaluează organele examinate pe baza dimensiunii, conturului și texturii lor și observă anomalii care se abat de la normă.
Indicaţiile ecografiei abdominale la copii:
- durere abdominală acută sau cronică;
- anomalii congenitale ale organelor;
- stări febrile prelungite de cauză neprecizată;
- boli ale ficatului (hepatomegalie, hepatopatii acute sau cronice, hipertensiunea portală)
- afecţiuni ale sistemului biliar (sindrom de colestază, litiaza biliară)
- modificări patologice ale pancreasului ( pancreatita, fibroza chistică, pseudochistul de pancreas)
- modificari patologice ale splinei ( splenomegalia)
- afecţiuni ale aparatului renal ( infecţii urinare, malformaţii renale, nefrolitiaza)
- afecţiuni ale vezicii urinare (cistita, malformaţii)
- boli maligne sistemice ( leucemii, limfoame)
- diagnosticul tumorilor, metastazelor
- traumatisme abdominale
- afectiuni ale tractului gastrointestinal (varsaturi de cauză neprecizată, enterite acute, abdomen acut, ileus, stenoză hipertrofică de pilor, invaginatia intestinală, malrotaţia, atrezii intestinale, apendicita, constipaţia)
- adenita mezenterică
- tulburări de creştere, tulburări de apetit
- prin ecografia abdominală, medicul poate detecta, de asemenea, acumularea liberă de lichid în cavitatea abdominală și, de exemplu, poate detecta sângerări interne.
Examinarea ecografică la copil poate fi îngreunată în principal de agitaţie sau lipsa de cooperare a copilului. Dacă examinarea nu are caracter de urgenţă, poate fi amânată pentru a fi efectuată în afara agitaţiei.
Dr. Amarandei Adriana
Armonia Hospital