De ce tușește copilul meu?

Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale răcelilor din copilărie. A tuși este chiar sănătos pentru tactul respirator, reprezintă un reflex al corpului care protejează căile respiratorii. Se întâmplă când terminațiile nervoase din căile respiratorii se irită. Deși tusea suna îngrozitor pentru părinți, de multe ori nu indica o  afecțiune foarte grava.

Care sunt afecțiunile sau cauzele ce stau la baza tusei ?

Infecțiile virale sau bacteriene. O varietate de infecții respiratorii, in special virale pot duce la tuse din cauza inflamației căilor respiratorii. În funcție de infecție, tusea poate fi uscată, umedă, răgușită, lătrătoare sau șuierătoare. Uneori tusea poate persista timp de câteva săptămâni după o infecție respiratorie virală, din cauza inflamației persistente sau hipersensibilității căilor respiratorii în urma infecției. ‎

Tusea șuierătoare. Bronsiolita este o infecție virala care cauzează un șuierat al respirației, tuse si dificultate in respirație, in special la sugari si copiii mici.  Apare după ce copilul a avut o răceala timp de câteva zile.

Astmul‎ bronsic este o boală cronică care implică inflamația și îngustarea căilor respiratorii. Simptomele astmului pot fi ‎‎declanșate‎‎ de o varietate de lucruri, inclusiv factori iritanți de mediu, boli respiratorii sau exerciții fizice.‎ Tusea poate fi mai frecventă pe timp de noapte sau în timpul jocului. De asemenea, este posibil să auziți un zgomot, fluierat atunci când copilul respiră sau expiră. ‎În unele cazuri, tusea cronică poate fi singurul simptom al astmului.

Boala de reflux gastro-esofagian: la unii sugari cu boala de reflux esofagian, regurgitarea poate determina o tuse cronică sau un șuierat.

Tusea lătrătoare. Laringita este o afecțiune cauzată in special de virusuri, manifestată cu o tuse foarte caracteristică, ca un lătrat ascuțit. De regulă începe in mijlocul nopții si poate cauza dificultate la respirație.

Tusea de tip convulsiv (măgăreasca) – Tusea convulsivă‎ este o infecție bacteriană contagioasă a căilor respiratorii ce poate fi prevenită prin vaccinare. Copiii cu tuse convulsivă vor avea adesea accese lungi de tuse care fac dificilă respirația. Poate fi gravă, în special pentru sugari. Tratamentul prompt este important. ‎

Tusea determinata de alergeni – Alergiile apar atunci când sistemul imunitar răspunde exagerat fata de un alergen. ‎Tusea răgușită și uscată poate fi un simptom al alergiilor, în special dacă începe într-o anumită ‎‎perioadă a anului ‎‎sau apare după expunerea la ceva specific. ‎Cel mai bun mod de a gestiona alergiile este de a evita lucrurile care declanșează simptomele copilului dumneavoastră. În cazul în care copilul dumneavoastră prezinta episoade frecvente de alergii, ar trebui să vizitați un medic specialist in alergologie.

Obiect străin inhalat sau înghițit‎ – Nu este neobișnuit pentru copiii mici să-și pună lucruri în gură, jucării de dimensiuni mici, mărgele și alte obiecte mici. Dacă inhalează prea adânc, ‎‎obiectul‎‎ poate fi depus în căile respiratorii sau ar putea înghiți obiectul, făcându-l să rămână blocat în esofag. ‎Dacă copilul dumneavoastră a înghițit sau inhalat ceva, tusea ar putea fi un semn că organismul său încearcă să disloce obiectul. De asemenea, este posibil să auziți zgomote de respirație șuierătoare sau sufocare. ‎Dacă credeți că copilul dumneavoastră a inhalat sau înghițit un obiect străin, solicitați serviciul de urgentă. O ‎‎bronhoscopie‎‎ poate fi necesară pentru a găsi și elimina obiectul.

Tuse determinata de factori iritanți‎ . Expunerea la diverși factori iritanți din mediu poate provoca inflamații în gât care determina o tuse uscată. Factorii iritanți comuni care pot provoca  tuse includ:‎ praf, mucegai, fumul de țigară, gazele de eșapament ale autovehiculelor, aer prea rece sau uscat, poluarea aerului. ‎Daca copilul este expus frecvent la un factor iritant, tusea uscata devine cronica. Copilul poate fi mai susceptibil la iritație in cazul in care are hiperactivitate bronsica. Acest tip de tuse se rezolva odată cu eliminarea factorului iritant.

Tuse somatică‎ . O tuse somatică este un termen pe care medicii îl folosesc pentru a se referi la o tuse care nu are o cauză clară și nu răspunde la tratament. Această tuse este de obicei cauzată de o problemă psihologică si  durează adesea mai mult de șase luni interferând activitatea zilnica. În cazul în care medicul a exclus toate cauzele potențiale ale tusei uscate, aceasta poate fi  diagnosticată ca o tuse somatică, necesitând consult psihologic si psihiatric.

Tusea de noapte – Când copilul este răcit, mucusul din nas si sinusuri se scurge în jos pe gat și poate declanșa un episod de tuse noaptea. De asemenea si astmul poate provoca tuse noaptea din pricina sensibilității crescute a căilor respiratorii pe timpul nopții.

Tusea însoțita de vomă – Copiii uneori tușesc așa de mult încât li se irita gatul si le vine sa vomite. Ei mai pot vomita din pricina mucozităților adunate in gât care le alunecă în jos pe esofag, provocând-le greața si voma.

Sfaturi de tratament‎

Este uimitor cât de bine o lingurița de miere poate calma gâtul iritat și poate face tusea să se oprească.

Inhalați aer cald și umed.‎‎ Porniți dușul în baie și închideți ușa, permițând camerei să se aburească. Stați cu copilul timp de aproximativ 20 de minute în timp ce inhalează aerul cald si umed.

Utilizați un umidificator.‎‎ În cazul în care aerul din casa ta este uscat, se pot usca si căile respiratorii ale copilului dumneavoastră.

Aport de lichide calde‎‎. Dacă gâtul copilului dumneavoastră este inflamat de tuse, fluidele calde pot fi liniștitoare. În cazul în care copilul dumneavoastră este de cel puțin un an, puteți adăuga niște miere pentru ajutor suplimentar.‎

Medicație. Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a-i da copilului orice ‎‎medicament pentru tuse.‎‎

‎Expunere la aer rece. În cazul în care copilul dumneavoastră are ‎‎laringita, ‎‎deschideți geamul si expuneți-l la aer rece.

‎Picăturile saline. Picăturile saline sau de apă sărată in nas pot ajuta la scăderea inflamației.

‎În cele din urmă, tusea ar trebui să dispară de la sine. Nu există un tratament specific, dar simptomele dispar de obicei după câteva săptămâni.‎

Apelați la medic atunci cand copilul dumneavoastră:‎

  • ‎are febră ‎‎mare‎
  • ‎respirație șuierătoare
  • respira mai repede decât normal
  • ‎are o tuse care durează mai mult de o lună‎
  • ‎stare generala proastă
  • are buzele, limba sau fata albastre
  • are ‎‎probleme cu respirația‎
  • este sugar sub 3 luni care a tușit de câteva ore

Dr.  Adriana Amarandei, medic specialist pediatru,
 Armonia Hospital