Cand vorbim despre vacanţa la munte, avem in vedere cele două zone: alpină şi subalpină.

Zona subalpină este cea cu dealuri și păduri, cu aer aromat, care asigură satisfacerea nevoii de mişcare-joc, de variaţie, de cunoaştere a mediului inconjurător şi a unor zone pitoreşti. Acestea sunt cel mai bine tolerate de copiii sanătoşi sau convalescenţi.

Zona alpină oferă stimulenţi climatici cu aer oxigenat, nepoluat, răcoros, fără alergeni și este recomandată copiilor peste 3 ani care nu suferă de boli de inimă, boli respiratorii acute sau neuropsihice grave. Părinții ar trebui să opteze pentru staţiunile insorite, fără umiditate și curenţi de aer in exces, cu un cadru pitoresc şi cu posibilităţi de drumeţii.

Recomandări pentru copiii care merg la munte:
• in drumeţiile din zonele alpine pe platou, insolaţia reprezintă un mare pericol, de aceea se va merge cu capul acoperit;
• escaladările, părăsirea grupului sau a potecilor marcate, mersul pe intuneric, imbrăcămintea necorespunzătoare sau oboseala sunt cauze de accidente;
• se va consuma numai apă, consumul de alcool este dăunător, la fel şi cel de dulciuri concentrate.

Cei care iubesc muntele şi organizează excursii cu grupul de prieteni trebuie ca cel puţin unul din ei să cunoască bine ruta aleasă şi să fie făcută in asociere cu un adult care să-şi asume responsabilitatea atat pentru propria persoană, cat şi pentru restul grupului.

Drumurile lungi la care participă mai multe persoane nu trebuie subapreciate, antrenandu-se in prealabil prin cateva ieşiri de scurtă durată, pregătindu-şi condiţia fizică in vederea unei drumeţii alpine.

Călirea fizică la variaţii climatice nefavorabile (frig, umezeală, căldură) se realizează din copilărie prin dormitul cu fereastra deschisă, duşuri alternante calde-reci, imbrăcăminte adecvată anotimpului.

Echipamentul cuprinde: Imbrăcămintea de bumbac sau lană (ţinand cont că mai multe straturi de imbrăcăminte subţire sunt mai călduroase decat un singur strat gros), incălţămintea trebuie să fie comodă şi bine ingrijită.

Pericolele mediului alpin:
• eritemul solar (inroşirea pielii)
• insolaţia (datorată acţiunii razelor solare asupra capului descoperit), se manifestă prin dureri de cap, greaţă, ameţeli, uneori vărsături. Pentru a preveni instalarea acestor neplăceri se va purta o pălărie sau o şapcă de culoare deschisă, chiar şi cand cerul este innorat.
• leziuni prin frig: ingheţarea (hipotermie generală accidentală) şi degerăturile (leziuni locale). Acestea apar cand copilul este expus multă vreme la acţiunea frigului si umezelii in condiții de efort mare sau cand este surprins de o bruscă inrăutăţire a vremii sau de căderea nopţii fără a fi echipat corespunzător.

Dr. Magdalena OPREA
Medic Primar Pediatrie
Neonatologie
Armonia Hospital