Iata o intrebare cu care, poate, multi dintre parintii care citesc aceste randuri s-au confruntat deja. Pe parcursul articolului vom incerca sa facem un pic de lumina in acest subiect relativ nou atat pentru parinti cat si pentru o parte a personalului medical.

Prima intrebare ce necesita raspuns ar fi: ”Ce este, de fapt, neurologia pediatrica?”.

Ei bine, conform definitiei, ”neurologia pediatrică este o ramura a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea problemelor neurologice la copii”. Dupa cum puteti observa aceasta definitie nu ne lamureste foarte bine caror copii li se adreseaza specialitatea.

Neurologia pediatrica s-a dezvoltat ca o specialitate de sine statatoare care trateaza bolile nervoase specifice copilului si adolescentului, ca de exemplu: epilepsia cu multiplele ei forme (incluzand aici si convulsiile febrile), cefaleea, paraliziile cerebrale, sindroamele neurocutanate (neurofibromatoza, scleroza tuberoasa), malformatii cerebrale, medulare si craniene, patologia vasculara cerebrala (malformatii vasculare, ocluzii arteriale, tromboze venoase), patologia infectioasa si inflamatorie a sistemului nervos (meningite, encefalite, scleroza multipla), bolile musculare (distrofii musculare, miopatii, miozite) si ale nervilor cranieni (ex-paralizie faciala) si periferici (neuropatii, paralizii de plex brahial), patologie pre-, peri- si neonatala (infectii fetale, prematuritate, hemoragii cerebrale ale nou-nascutului, encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala).

Din simpla parcurgere a listei precedente (pe care mi-am permis oricum sa o scurtez!) reiese clar necesitatea dezvoltarii acestei specialitati si la noi in tara, cu statut propriu, ca specialitate independenta in cadrul stiintelor medicale si ca disciplina de invatamant universitar.

Daca se adauga si constatarea ca din pacientii internati in serviciile de pediatrie cca 10-20% prezinta afectiuni neurologice, se poate sustine ca neurologia pediatrica, departe de a fi o specialitate “exotica”, este o specialitate de mare importanta.

Concret, daca copilul dumneavoastra provine dintr-o sarcina cu evolutie patologica, s-a nascut prematur, vi se pare ca nu se dezvolta din punct de vedere psihomotor in acelasi ritm ca sora/fratele sau, este prea”moale” sau, din contra, ”intepenit”, are convulsii la febra sau alte tipuri de manifestari paroxistice cerebrale, se ridica greu de jos sau nu poate urca scarile singur, are dureri de cap inexplicabile, lesina frecvent, are tulburari de miscare, intarziere in dezvoltarea limbajului, etc. atunci raspunsul la intrebare este “da, are nevoie de un consult la neurologul pediatru”.

Despre toate acestea si multe alte aspecte ale patologiei intalnite in practica neuropediatrului vom discuta mai pe larg in numerele urmatoare ale revistei.

Dr. Daniela STOIAN
Medic Specialist
Neurologie Pediatrică
Armonia Hospital