Definiţie: 3 sau mai puţine scaune/săptămână, scaune tari, uscate, dure asociate cu defecaţie dificilă.
Cauze:
Factorii care contribuie la apariţia constipaţiei sunt aportul insuficient de fibre şi de lichide, repausul la pat sau lipsa activităţii fizice, alimentaţia neregulată şi stresul. Alimentaţia copilului bogată în grăsimi şi dulciuri rafinate duce la apariţia constipaţiei. Alţi factori pot fi: unele medicamente – antiacide, fier. Mai rar, bolile organice pot fi cauza constipaţiei.
Sfaturi pentru prevenirea şi tratarea constipaţiei:
Aport suficient de lichide – creşterea cantităţii de lichide pe care o primeşte zilnic copilul – apă plată, sucuri de fructe (prune, caise, piersici), supă, compot. Alimente bogate în fibre – cereale integrale, fructe (prune, caise, piersici, pere) şi legume. Se recomandă alimente bogate în fibre solubile şi insolubile. Acestea se găsesc în mere, orz, fasole uscată, fructe şi legume cu coajă, paste făinoase, seminţe şi tăraţe.
Activitate fizică – practicarea unui sport, plimbări după masă.
Invăţarea copilului să stea la toaletă – mulţi copii amână actul defecaţiei, ceea ce duce la acumularea de fecaloame. Puneţi copilul la toaletă sau pe oliţă, cu picioarele spijinite de sol, zilnic la aceeaşi oră, timp de 15 minute. Recompensaţi copilul după ce stă la toaletă, nu cu alimente sau dulciuri, ci prin activităţi preferate.
Mese la ore fixe – alimentaţia neregulată poate contribui la apariţia constipaţiei.
Reducerea aportului alimentar de zaharuri rafinate – acestea se găsesc în produse de patiserie şi cofetărie şi în sucuri. Inlocuiţi alimentele care conţin zaharuri rafinate cu cereale integrale sau fructe.
Limitarea consumului de lapte sau de alte produse bogate în calciu (brânză topită, telemea, caşcaval) care pot contribui la apariţia constipaţiei.
Dr. Larisia MIHAI
Medic Primar Pediatru Doctor în Științe Medicale
Șef de Lucrări Facultatea de Medicină “Ovidius”
Armonia Hospital