Cele mai recente concluzii arată că autismul este diagnosticat la 1 din 70 de copii, iar băieţii sunt de 5 ori mai predipuşi la această tulburare decât fetele. Este considerată afecţiunea cu cea mai crescută rată de răspândire în rândul copiilor. Multă lume cunoaşte o definiţie eronată, văzându-l pe copil ca fiind o fiinţă cu tulburare neuropsihiatrică ce îi afectează capacitatea de a comunica şi relaţiona cu ceilalţi.
Însă puţină lume ştie că, pentru familiile în care copiii primesc acest diagnostic, boala este o experinţă unică, personală şi capătă conotaţii subiective, pendulând între confuzie, bucurie, dragoste, frică şi neînţelegere.
Autismul NU este vina nimănui, nici a ta, nici a familiei tale. Nimeni nu trebuie să se împovăreze cu sentimente de vinovăţie inutile. Ai norocul de a creşte un copil frumos, bun şi iubitor, a cărui sensibilitate îţi topeşte inima de afecţiune!
Autismul este o tulburare care afectează abilităţile de comunicare şi socializare ale copilului.
Autismul NU este acelaşi lucru cu retardul mintal. Copilul cu autism este la fel de inteligent precum oricare altul care nu suferă de această tulburare.
Autismul este ceea ce îţi face copilul să fie unic, nu stigmatizat, izolat sau compătimit.
Autismul NU transformă copilul într-o persoană cu dizabilităţi (handicap) şi nu îl face să fie mai puţin om decât este.
Autismul este o experienţă care îmbină într-un mod unic confuzia cu sensul, bucuria cu tristeţea. Te introduce într-o lume frustrantă, dar totodată specială.
Autismul NU afectează mâinile şi picioarele copilului. Nu trebuie să-l privezi de bucuria de a alerga, de a se juca şi de a explora lumea înconjurătoare.
Autismul este o boală care scoate la iveală emoţii nemăsurate.
Autismul NU este un monstru de care trebuie să te temi în fiecare zi.
Autismul este oportunitatea de a pătrunde adânc în sufletul unui copil unic şi de a-i fi un ghid de încredere în călătoria vieţii, intr-un mod în care nu ai face-o cu alţi copii.
Autismul NU vă îndepărtează, ci vă apropie mai mult. Reprezintă un liant pentru familia ta, care vă ajută să vă sustineţi reciproc.
Autismul este modul în care descoperim că există minţi genial care gândesc diferit de ale noastre. Este un alt mod de a vedea lumea.
Autismul NU este capătul lumii, ci doar începutul ei.
Autismul este o tulburare care va ţine copilul captiv într-o lume proprie.
Autismul NU defineşte copilul. Este doar o parte a vieţii, care nu trebuie amplificată şi accentuată mai mult decât este cazul.
Autismul înseamnă oameni – ca tine, ca prietenii tăi, ca părinţii tăi, care aspiră şi îşi doresc exact aceleaşi lucruri ca şi tine.
Autismul NU se poate vindeca. Dar este o tulburare ale cărei simptome se pot ameliora semnificativ. Copilul cu autism poate avea o calitate a vieţii foarte bună şi apropiată de cea a unui copil sănătos, dacă face constant terapie şi este susţinut mereu.
Autismul este un puzzle colorat al vieţii în care piesele nu sunt albe şi negre, ci nuanţate într-o mulţime de culori combinate
10 Semne de ALARMA
1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins
3. Nu arata obiectele uzuale
4. Nu se joaca „normal” cu jucariile
5. Nu isi arata parintii la cerere sau alte persoane apropiate
6. Nu se uita unde-i arati, nu urmeaza indicatii
7. Nu vorbeste, Sau nu comunica
8. Nu imita la cerere sau spontan copiii sau adultii
9. Are miscari repetitive executate indelung
10. Prefera obiectele in locul jucariilor, iar jucariile le analizeaza, le baga in gura, le invarte sau le rastoarna