Caria precoce a copilăriei este o carie acută, rapid progresivă, ce afectează copilul sub vârsta de 3 ani şi reprezintă prezenţa uneia sau mai multor carii, dinţi lipsă din cauza cariei sau suprafeţei obturate pe oricare dinte temporar.
Caria de biberon este una din formele clinice a cariei precoce şi are o frecvență foarte mare în ţara noastră, 1 din 3 copii care se prezintă în serviciile stomatologice având semne clinice specifice acesteia.
Cauzele cariei de biberon sunt multiple: gazda, microorganismele, dieta, timpul în care acţionează factorii nocivi asupra dinţilor. Microorganismul cel mai important în producerea cariilor este Streptococul Mutans care produce o aciditate mare la nivelul dinţilor, favorizând demineralizarea smalţului şi distrugerea lui cu apariţia proceselor carioase.
Infectarea cu Streptococul Mutans apare o dată cu erupţia dinţilor şi se face prin intermediul biberoanelor insuficient curăţate, prin sărutatul pe gură al copilului, prin vesela murdară. De cele mai multe ori, cazurile întâlnite au ca şi cauză principală dieta copilului combinată cu un orar al meselor dezechilibrat, mesele din timpul nopţii cu un conţinut mare de zahăr şi lipsa igienei cavităţii orale după fiecare masă.
Alimentele îndulcite precum ceaiul, laptele, ciocolata, prin contactul prelungit cu dinţii, favorizează apariţia cariilor la nivelul dinţilor cu care vin în contact. Un obicei greşit al părinţilor este de a pune miere sau diverse siropuri dulci pe suzeta copilului cu care acesta adoarme în gură.
Hrănirea la sân este mai sănătoasă decât cea cu biberonul, deoarece prima modalitate de hrănire presupune propulsia laptelui posterior de dinţi, ferindu-i de contactul prelungit cu laptele care, deși protejează dinţii prin compoziţia sa, prin contactul prelungit favorizează dezvoltarea microorganismelor și apariţia cariilor.
Tabloul clinic prezintă 4 stadii de dezvoltare a cariilor care apar la nivelul dinţilor în ordinea erupţiei şi sunt distribuite simetric sau asimetric în funcție de poziţia copilului în timpul meselor sau în timpul somnului, dacă acesta adoarme cu biberonul sau cu suzeta în gură.
Depistarea cariilor în primul stadiu este aproape imposibilă din cauza dificultăţii de examinare a dinților la copiii foarte mici şi de obicei vizita la stomatolog se face în stadii avansate, când apare durerea şi se pot observa suprafeţele dinţilor cariate, sau chiar în ultimul stadiu, când, din dinţii frontali rămân niște resturi radiculare care pot fi sediul unor infecţii ce dăunează dentiţiei permanente.
Stadiul 4 de dezvoltare al cariei de biberon coincide cu tulburări funcţionale de masticaţie, fonetice, durere de diferite intensităţi, tulburări de creştere, perimetru cranian redus, semne de malnutriţie.
Prevenirea cariei de biberon se realizează prin menținerea unui nivel de igienă adecvat la nivelul cavităţii bucale prin periaj. Imediat după erupţia dinţilor, părinţii trebuie să cureţe dinţii şi gingia cu tifon steril umezit cu apă; între 2-4 ani îl spală pe dinţi cu periuța fără pastă sau cu o mică cantitate de pastă cu fluor până capătă abilitatea de a scuipa. Periajul trebuie făcut după fiecare masă, cel mai important fiind periajul de seară deoarece cantitatea de salivă care este produsă de glandele salivare noaptea este mai scazută şi capacitatea de apărare la nivelul dinţilor scade.
Tratamentul cariilor precoce ale copilăriei trebuie efectuat de părinte împreună cu medicul stomatolog. Are drept scop îndepărtarea cauzelor locale ce determină apariţia cariilor şi menţinerea unei igiene corespunzătoare ce trebuie asigurată de părinte, precum şi tratamentul curativ – conservator asigurat de stomatolog împreună cu instruirea părinţilor referitoare la modul de igienizare a cavităţii orale a copiilor.
Deşi dinţii temporari sunt prezenţi o perioadă relativ scurtă în cavitatea orală, ei au un rol foarte important în creșterea şi dezvoltarea dinţilor definitivi, cât şi în dezvoltarea psihică, socială şi fizică a copilului.
Dr. Larisia MIHAI
Medic Primar Pediatru
Doctor în Științe Medicale
Șef de Lucrări Facultatea de Medicină “Ovidius”, Constanța
Armonia Hospital