Bronșiolita este o afecțiune virală ce afectează în special sugarii şi copiii sub 2 ani. Virusul implicat în majoritatea cazurilor este virusul sincițial respirator care este răspândit îndeosebi pe cale aeriană (tuse, strănut), dar şi prin contactul cu jucării contaminate sau de pe mânuțe.
Bronşiolita debutează ca o răceală (năsuc înfundat, secreții, o tuse uşoară, uscată, febră la valori mici), după o perioadă de incubație de câteva zile (2-4). În majoritatea cazurilor, în 3-4 zile, se observă ameliorarea simptomelor şi copiii se vindecă.
Uneori însă, inflamația coboară spre căile respiratorii mici (bronşiole) ce pătrund în plămân şi determină îngustarea lor, ceea ce îngreunează schimbul de gaze la nivelul plămânului. Clinic, procesul se manifestă ca o dificultate în respirație, tusea se intensifică, nu reuşeşte să elimine secrețiile, respirația este mai rapidă şi şuierătoare. Starea copilului este influențată (este obosit, somnolent, refuză alimentația, pot apărea vărsături). De obicei nu apare febra decât în cazul unei suprainfecții (de exemplu, în cazul otitei). Dacă apare o astfel de simptomatologie este obligatoriu examenul pediatric care va decide necesitatea sau nu a internării.
Fiind o afecțiune virală, de obicei nu se recomandă antibiotice, dar acestea pot deveni necesare în cazul unei infecții asociate (otita) sau dacă apar leziuni pulmonare pe radiografie.
Măsurile generale care trebuie aplicate sunt:
– hidratarea adecvată – copilul trebuie să bea lichide (de preferat apă) în cantități mici şi des, pentru a ajuta la fluidificarea secrețiilor;
– dacă este alăptat trebuie continuată alăptarea;
– administrare de antitermice în dozele prescrise de medic – pentru combaterea febrei;
– dezobstrucția nazo-faringiană cu ser fiziologic sau cu apă de mare;
– poziție uşor mai ridicată (la 30°) în timpul somnului pentru a-i uşura respirația;
– camera trebuie să fie aerisită, cu un nivel optim de umiditate (se poate folosi un umidificator de camera sau vase cu apă pe calorifere) şi o temperatură care să
nu depăşească 22°C.
Pentru a preveni boala:
– copiii nu trebuie duşi în spatii aglomerate sau lăsați să intre în contact cu persoane bolnave;
– nu sărutați copilul pe față şi nici nu permiteți altor persoane să facă acest lucru;
– purtați măşti de protecție în preajma copiiilor dacă sunteți răciți;
– aerisiți zilnic cel puțin 60 de minute camera copilului;
– nu fumați în apropierea copilului.
Nu există un vaccin care să-l protejeze de această boală, bronşiolita nu este imunizantă şi, din acest motiv, poate recidiva.
Dr. Oana BARBU
Medic Primar Pediatru
Armonia Hospital