Viaţa copiiilor noștri poate fi pusă în pericol adesea de accidentele petrecute în parc. Cele mai frecvente cauze ale acestora sunt:

Suprafața dură pe care este amenajat locul de joacă. Două treimi dintre accidente se petrec atunci când spațiul de joacă este amenajat pe o suprafață ce nu amortizează șocul. Pentru că nu putem preveni căzăturile este important ca micuţul să nu se aleagă cu răni severe.

Cele mai sigure suprafețe sunt cele cu nisip, scoarță de copac, rumeguş, cauciuc, anvelopă mărunţită. Dar pentru a fi eficiente trebuie să aibă o grosime de minim 12 cm, iar echipamentele de joacă trebuie amplasate la o înălțime de maxim 1,5 m de la nivelul solului.

Echipamentele de joacă necorespunzătoare – leagăne, balansoare ce nu sunt bine fixate, tobogane cu zona de aterizare improprie, spații de cățărare cu goluri, scări cu trepte lipsă, în special scândurile rupte la un pod de lemn pot fi reale pericole pentru copii. Jocuri din fier ruginit, cu colțuri ascuțite, margini tăioase sau leagăne așezate prea aproape unul de celălalt pot transforma jocul copilului într-o experiență neplăcută. Din păcate, o dată la 4-5 ani are loc un accident mortal în spațiile de joacă.

Spațiile de joacă neîngrijite ascund pericole la tot pasul.

Cioburi de sticlă, mai ales în spațiile acoperite cu nisip pot tăia mânuțele “exploratorului”. În cazul unui astfel de accident spală rana cu apă din abundență şi dezinfecteaz-o cât mai rapid.

Pietrele mici pot fi înghițite de copilaşi, dar în același timp au obiceiul de a le arunca în partenerii de joacă atunci când se ceartă.

Pentru a preveni accidentele grave și pentru a vă bucura alături de micuțul/a voastră în parc supravegheați-i în permanență, nu-i lăsați desculți vara în locurile de joacă pentru a nu se tăia într-un ciob, a nu se înțepa într-o așchie sau a nu se arde întrun muc de țigară proaspăt stins.

După ce se joacă cu mânuțele în nisip șterge-l cu șervețele umede pentru a evita contaminarea microbiană.

Din punct de vedere legislativ există o Hotărâre de Guvern nr.1.102 din 2002, republicată în 2009, prin care administratorii spațiilor de joacă din parcuri sunt obligați să asigure împrejmuirea locului de joacă, să afișeze la intrarea în parc numărul autorizației de funcționare și să afișeze numerele de telefon ale salvării, pompierilor, ale poliției și ale autorității pentru protecția consumatorului.

Dar în lipsa unei legislații bine puse la punct privind amenajarea locurilor de joacă, în conformitate cu normele europene, nu ne rămâne decât ca noi, părinții, să fim vigilenți și să ne urmărim cu atenție copiii, pentru a-i proteja.

Dr. Oana BARBU
Medic Primar Pediatru