Ascaridioza este o parazitoză frecvent întâlnită la copil (indiferent de vârstă). Parazitul incriminat în producerea bolii (viermele cilindric Ascarislumbricoides) va determina apariția afecțiunii cunoscută în popor sub denumirea de limbrici. Adulții sunt albi sau gălbui, cu o lungime de 15-35 cm şi trăiesc 10-24 de luni în intestinul subțire.

Ciclul evolutiv:
Infecția debutează cu ingestia ouălor de ascaris, adesea prin alimente contaminate (prin contactul cu solul, plin de ouă din fecalele animale sau umane). Ouăle sunt foarte rezistente la condițiile de mediu înconjurator şi pot rezista pe sol pâna la câțiva ani. Odată înghițite, acestea eclozează şi eliberează larva în intestin. În fi ecare zi, o femelă limbric produce 240.000 de ouă care sunt fertilizate de masculi. Ouăle fertilizate, care sunt eliminate pe sol împreună cu fecalele, devin infecțioase în 5-10 zile. Acestea pot rămâne viabile pe sol până la 17 luni. După ce au fost ingerate, ouăle eclozează şi traversează peretele intestinal, trecând în circulația limfatică şi sanguină ajungând în stare larvară la plămâni. Ciclul durează 1-2 luni şi poate determina pneumonie şi eozinifilie.
Stadiul al doilea al migrării implică expectorarea larvelor şi reînghițirea acestora. Larvele ajunse din nou în intestin se vor matura aici, vor depune ouă şi vor fi eliminate prin scaun sau bucal. Viermii adulți se hrănesc cu produşii de digestie ai gazdei. Viermii nu se multiplică în gazdă şi aceştia trăiesc până la 2 ani; pentru ca infecția să persiste este nevoie de o reinfectare cu ouă de pe sol.

Simptome și diagnostic:
Simptomele inițiale din timpul migrației respiratorii pot fi variate, de la tuse seacă şi erupții cutanate, până la simptome de pneumonie cu dispnee, wheezing, tuse, febră moderată; excepțional poate să apară hemoptizie (să se elimine sânge prin tuse).

Localizarea intestinală poate determina:
– durere abdominală, scădere ponderală, anorexie
– eliminare de viermi prin vărsătură sau pe cale nazală
– eliminare de viermi prin scaun
– greață şi vărsături
– amețeli, iritabilitate
– diaree intermitentă

Complicațiile apărute sunt datorate tendințelor de agregare a paraziților adulți şi implică blocarea apendicelui, a căilor biliare cu icter mecanic sau invazia pancreasului. De asemenea, pot determina deficit staturo-ponderal la copii şi deficit vitaminic.

Diagnosticul ascaridiozei se realizeză prin decelarea parazitului adult, a larvelor sau a ouălor. Diagnosticul de laborator se bazează pe evidențierea ouălor de limbrici în scaun prin examenul coproparazitologic. În 40% din cazuri, examenul poate fi negativ deoarece ouăle apar în fecale după 60-70 de zile de la infecție. Ulterior vor fi eliminate prin anus şi, excepțional, prin cavitatea bucală.

Tratament.
Tratamentul se bazează pe antihelmintice: albendazol, mebendazol, levamisol, pirantelpamoate. Cele mai bune strategii de prevenție includ utilizarea de produse sanitare şi de igienă adecvate, precum şi evitarea consumului de fructe şi legume nespălate sau negătite.
Examene adiționale ale scaunului sunt necesare la 1-2 săptămâni după terapie iar dacă infecția este încă prezentă trebuie repetat tratamentul.

Dr. Corina FRECUȘ
Medic Specialist Pediatru
Doctor în Științe Medicale
As. Univ. Facultatea de Medicină
Armonia Hospital