Primii ani din viața unui copil sunt decisivi în definirea viitorului său. O nutriție corespunzătoare permite, pe lângă dezvoltarea armonioasă, maturizarea sistemului imunitar ce va lupta împotriva infecțiilor sau dezvoltarea anumitor afecțiuni cronice, întâlnite la vârsta adultă.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni tăcute ale copiilor de toate vâstele este anemia. De cele mai multe ori nu se manifestă în mod vizibil, însă netratată, poate provoca anumite complicații privind dezvoltarea armonioasă a micuțului.

Ce înseamnă însă anemia? De ce apare la copii, cum se stabilește acest diagnostic și cum poate fi prevenită?

Anemia este o disfuncție frecventă la copii, căci corpul lor este în plină dezvoltare, cauza principală fiind insuficiența fierului în alimentația copilului.

Lipsa fierului în sânge va încetini producția de hemoglobină, astfel țesuturile organismului vor primi mai puțin oxigen decât ar avea nevoie.

Deseori, în cadrul spitalului nostru, întâlnim situații în care părinții îngrijorați cer sprijinul cadrelor medicale, pentru că doar în urma interpretării unor simptome fiziologice a fost formulat diagnosticul de anemie.

Pielea palidă, oboseala, lipsa poftei de mâncare, sunt semne ce pot semnala o astfel de afecțiune. Alteori se poate sesiza o ușoară formă de amețeală, dureri de cap, tulburări de creștere în înălțime și greutate, accelerarea frecvenței cardiace și respiratorii, dispnee (respirație dificilă), palpitații.

Dacă recunoști la copilul tău simptomele enumerate mai sus, te poți adresa medicilor din cadrul secției de pediatrie a Armonia Hospital.

Medicii de gardă vor avea grijă ca în urma unei examinări clinice a copilului, să vă indice un set complet de analize de sânge în cadrul laboratorului nostru. Se vor urmări numărul de hematii, hemoglobina, hematocritul, fierul seric și feritina.

De asemenea, istoricul medical al copilului și un control pediatric amănunțit, fac parte din protocolul ce va ajuta medicul curant în stabilirea unui diagnostic clar, corect și complet, care să identifice anemia, tipul ei, precum și metodele prin care se poate remedia.

În urma rezultatelor analizelor, medicul specialist va prescrie tratamentul corespunzător în funcție de nivelul fierului în organism, iar dozarea se face în funcție de vârstă și greutatea copilului și se va respecta cu precizie.

Pe lângă tratamentul medicamentos, o alimentație echilibrată este regula de bază pentru preîntâmpinarea deficitului latent de fier și a anemiei. Alăptarea exclusivă până la 6 luni și, bineînțeles, o diversificare corectă în perioada de bebeluș constituie piatra de temelie pentru viitoarele obiceiuri alimentare.

Este important ca în cazul copilului anemic, meniul zilnic să cuprindă o varietate de alimente cu un conținut mare de fier, cum ar fi: ficat, rinichi, carnea de vacă, gălbenușul de ou, fructele uscate, mazărea, ciupercile și legumele verzi.

De asemenea, absorbția fierului poate fi îmbunătațită prin includerea în cadrul fiecărei mese, alături de carne sau pește, a unei surse de vitamina C.