Alergia la proteinele din laptele de vacă este cea mai frecventă reacție alergică alimentară în rândul micuţilor, afectând 2-7 % dintre sugari. Declanșarea ei are loc, cel mai frecvent, după introducerea laptelui formulă care are la bază proteinele laptelui de vacă. Simptomele se manifestă adesea după câteva săptămâni, însă reacţia poate să apară şi la o oră după ce micuţul a primit biberonul cu lapte. Manifestările pot fi uşoare sau foarte severe.

Simptomele alergiei pot fi :
– reacţii declanşate în câteva minute de la consumul unor cantităţi mici de lapte și se manifestă prin senzație de mâncărime, edem al buzelor, feţei şi limbii, erupţii cutanate şi, ocazional, tuse însoțită sau nu de wheezing.
– reacţii declanşate la câteva ore, manifestate prin vărsături şi diaree.
– reacţii de tip întârziat: erupţii pe tegumente, diaree, eczema feţei, tuse cronică, wheezing, colici abdominale, creştere necorespunzătoare în greutate, anemia feriprivă.

Cum apare acest tip de alergie
Laptele de vacă conţine trei proteine implicate în alergii: beta-lactoglobulina, lactalbumina şi cazeina. Organismul copiilor alergici nu le recunoaşte ca proteine inofensive şi produce anticorpi împotriva lor, ca o reacţie de apărare.
Aceşti copii vor prezenta valori crescute ale IgE specific la laptele de vacă şi un rezultat pozitiv la testul screening Phadiatop infant. De asemenea, reacţia Gregersen (hemoragii oculte în scaun) poate fi pozitivă.
Deşi se intamplă rar, chiar şi sugarii alimentaţi exclusiv la sân pot prezenta reacţii împotriva proteinelor alimentare transmise din dieta mamei în laptele matern.

Tratament
Dacă micuţul tău are într-adevăr o alergie, există soluţia laptelui ce conţine proteine extensiv hidrolizate (proteinele din laptele de vacă sunt fragmentate la maximum pentru a putea fi tolerate de copil), formulă pe bază de aminoacizi liberi sau proteine vegetale din soia. Preparatele cu proteine din soia sunt mai accesibile ca preţ, însă 25% dintre sugari pot prezenta hipersensibilizare şi la proteinele din soia.
Sugarii alimentaţi la sân care dezvoltă simptome de alergie alimentară pot obţine rezultate pozitive prin eliminarea din dieta mamei a laptelui de vacă, a ouălor, peştelui, alunelor şi nucilor.

Prognostic
Alergia la proteinele laptelui de vacă dispare o dată cu trecerea anilor. Apare toleranţa față de proteinele din lapte şi după un anumit timp copilul poate să nu mai prezinte nici un simptom. Durata dietei este variabilă, în general 1-6 ani, până la restabilirea toleranţei digestive.
Existenţa terenului alergic familial este un element suficient de sugestiv pentru iniţierea unor măsuri profilactice, cum ar fi prelungirea alimentației naturale şi întârzierea diversificării (în aşteptarea maturizării sistemului imunitar).

Dr. Corina FRECUȘ