Asistenţa prenatală are drept obiectiv principal monitorizarea stării de sănătate a fătului şi a mamei pe parcursul celor 9 luni de sarcină precum şi depistarea cât mai precoce a tulburărilor care ar putea umbri scopul final: un nou-născut şi o mamă sănătoasă. Asigurarea asistenţei prenatale este realizată prin colaborarea dintre medicul de familie, moaşă, obstetrician si alţi specialişti, în funcţie de particularităţile fiecărei gravide.
Consultaţia prenatală permite încadrarea gravidei în diferite grupuri de risc. Evaluările statistice demonstrează relaţia directă între numărul controalelor prenatale şi mortalitatea materno-fetală. La un număr de consultaţii mai mic de 4, rata mortalităţii prenatale este de 3-5 ori mai mare faţă de medie. Aceasta scade direct proporţional cu creşterea numărullui de consultaţii prenatale. Monitorizarea gravidelor bine condusă ca ritm şi conţinut diminuează riscul matern şi fetal prin depistarea abaterilor de la normal şi evitarea sau diminuarea efectelor complicatiilor survenite pe parcursul gestaţiei.
O corectă cunoaştere a evolutiei sarcinii este posibilă în condiţiile luării precoce în evidenţa a gravidei în primul trimestru de sarcină, a controlului lunar în primele două trimestre şi bilunar în trimestrul III. Dacă pentru o gravidă cu sarcină considerată în parametri normali sunt optimale 10 consultaţii prenatale, pentru o gravidă cu risc crescut numărul de controale este crescut, uneori fiind necesară chiar spitalizarea acestora.
Prima vizită a gravidei la medic este de maximă importanţă. În cursul acesteia se sistematizează informaţiile despre starea de sănătate a gravidei, despre sarcinile anterioare, despre condiţiile de locuit şi de muncă. Toate aceste date contribuie la depistarea unor condiţii care pot agrava evoluţia sarcinii şi permit particularizarea controalelor prenatale pentru fiecare gravidă în parte.
Testele de laborator recomandate gravidelor permit identificarea femeilor ce pot să dezvolte o serie de complicaţii în timpul sarcinii şi naşterii. Aceste teste sunt adaptate fiecărei gravide în funcţie de antecedentele sale obstetricale şi medicale. Alegerea acestor teste trebuie să ţină cont şi de dorinţa gravidei de a fi testată sau nu.
Cu ocazia primei consultaţii prenatale sunt recomandate următoarele teste:
- Hemoleucograma completă – hemoglobina (Hb) sub 10 g/dl şi hematocritul mai mic de 30% impun investigaţii suplimentare şi tratament cu preparate ce conţin fier. Anemia gravă (Hb < 8g/dl) necesită spitalizare şi corectare prin transfuzii cu sânge. Modificarea numărului de leucocite şi trombocite este motiv de a cere părerea unui specialist hematolog.
- Determinarea grupei sangvine şi a Rh-ului – se determină şi la partenerul gravidei care are grupa sangvină 0 sau are Rh negativ. Depistarea incompatibilităţii în sistemul Rh între părinţi recomandă dozarea periodică a anticorpilor antiRh.
- Glicemia – pentru depistarea unui diabet inaparent clinic.
- Examenul sumar de urina – pentru depistarea proteinuriei, glicozuriei, bacteriuriei. Dacă se constată creşterea numărului de leucocite în urină se recomandă gravidei să recolteze urină în condiţii de sterilitate pentru urocultură. Prezenţa proteinelor în urină semnalizează risc crescut de preeclampsie în ultima parte a sarcinii.
- Serologia pentru sifilis (RBW, VDRL, TPHA, RPR) – se efectuează la începutul sarcinii şi între săptămânile 28-32. Clasic, pasajul transplacentar al treponemei este posibil din luna a 5-a. Sifilisul contactat de gravidă în ultimile 2 luni de sarcină este responsabil de majoritatea cazurilor de sifilis congenital la nou-nascut.
- Teste pentru depistarea infecţiei HIV-SIDA.
- Examenul bacteriologic, fungic şi parazitologic al secreţiei vaginale – la luarea în evidenţă şi ori de câte ori gravida declară disconfort vaginal.
- Examenul citologic Babes Papanicolau – citologia anormală de clasă III-V obligă la colposcopie sau chiar biopsia colului uterin.
- Ecografia pentru confirmarea existenţei sarcinii şi a viabilităţii produsului de concepţie, depistarea sarcinilor multiple, sarcinii molare, sarcinii ectopice.
Dr. Viorel CRISTUREAN
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital