Cum știi dacă acea durere bruscă este normală sau garantează un apel în toiul nopții la medicul tău? Iată o trecere în revistă a simptomelor care ar trebui să-ți declanșeze clopoțelul de avertizare. Dar, chiar și dacă nu vezi sursa îngrijorării tale pe această listă, este mai bine să greșești și să fii precaută, decât să te îngrijorezi ore în șir întrebându-te dacă ai intrat în travaliu prematur sau este doar o întindere a ligamentelor uterului.

Reține că unele dintre aceste simptome pot fi mai mult sau mai puțin urgente, în funcție de cât de avansată este sarcina ta și de particularitățile acesteia sau istoricul tău de sănătate. Întreabă-ți întotdeauna medicul pentru a revizui împreună care semne justifică un apel de urgență sau necesită asistență medicală de urgență, pe măsură ce sarcina ta progresează.

  • Bebelușul tău se mișcă sau lovește mai puțin decât de obicei (o dată ce începe să miște în mod regulat). Întreabă-ți medicul dacă ar trebui să monitorizezi activitatea copilului tău, numărându-i mișcările zilnice. Acesta îți poate oferi instrucțiuni specifice cu privire la modalitatea de monitorizare și îți poate indica când este cazul să-l suni.
  • Dureri abdominale severe sau persistente, sau sensibilitate la nivelul abdomenului.
  • Sângerări vaginale sau pete de sânge.
  • Creșterea secreției vaginale sau modificări ale acesteia, cum ar fi în cazul în care aceasta devine apoasă, de consistența unui mucus sau sângeroasă (chiar dacă este doar de culoare roz sau cu firicele de sânge).
    Notă: după 37 de săptămâni de sarcină, o creștere a cantității de secreție este normală și poate indica faptul că vei intra în curând în travaliu.
  • Presiune pelvină (o senzație că bebelușul împinge în jos), dureri ușoare de spate (mai ales dacă este o problemă nouă pentru tine), crampe sau dureri abdominale asemănătoare menstruației, sau mai mult de patru contracții într-o oră (chiar dacă acestea nu sunt dureroase) înainte de 37 de săptămâni.
  • Senzație de durere sau de arsură la urinare, sau urinare în cantitate scazută sau chiar absentă.
  • Vărsături severe sau persistente, sau orice stare de vomă însoțită de durere sau febră.
  • Frisoane sau febră de 38 de grade Celsius sau mai mare.
  • Tulburări de vedere cum ar fi vederea dublă, neclară, tulburări de focalizare, lumini intermitente sau pete în câmpul vizual.
  • Dureri de cap persistente sau severe, sau orice dureri de cap însoțite de tulburări de vedere, tulburări de vorbire sau amorțeală.
  • Orice edeme (umflare) la nivelul feței, pungi în jurul ochilor, orice mai mult decât o umflare ușoară a mâinilor tale, umflarea severă și bruscă a picioarelor sau a gleznelor sau o creștere rapidă în greutate (mai mult de 1,5 kilograme într-o săptămână).
  • Crampe musculare persistente sau severe, dureri ale gambei care nu se diminuează atunci când flexezi glezna cu degetele de la picioare orientate spre partea superioară a corpului tău sau când te plimbi, sau un picior semnificativ mai umflat decât celelalt.
  • Traumatisme la nivelul abdomenului (cum ar fi o cădere sau un accident de mașină).
  • Leșin, amețeli frecvente, bătăi rapide ale inimii sau palpitații.
  • Dificultăți în respirație, tuse cu sânge sau dureri în piept.
  • Constipație severă însoțită de dureri abdominale sau diaree severă care durează mai mult de 24 de ore.
  • Mâncărimi intense persistente de trunchi, brațe, picioare, palme, tălpi sau o senzație de mâncărime pe tot corpul.
  • Expunerea la gripă sau simptome ale acesteia. Gripa este foarte riscantă pentru femeile gravide, așa că anunță-ți medicul imediat dacă ai fost în contact apropiat cu cineva care are gripă sau dacă ai simptome de gripă. Acestea pot include febră, dureri musculare, dureri în gât, tuse, nas înfundat sau curgerea nasului, oboseală și frisoane. Simptomele pot include, ocazional, vărsături sau diaree.
  • Solicită asistență medicală de urgență dacă te confrunți cu dificultăți de respirație, dureri abdominale sau în piept, amețeală bruscă sau confuzie, vărsături severe sau persistente, scăderea mișcărilor fetale sau febră mare.
  • Expunerea la boli transmisibile cum ar fi varicela sau rubeola, dacă nu ești imună sau sunt prezente semne de infecție. Sună-ți medicul, nu te prezenta la cabinet fără a telefona mai întâi.
  • Depresie sau anxietate severă. Dacă simți un sentiment profund de tristețe sau lipsă de speranță, dacă ai atacuri de panică, nu ești în măsură să te ocupi de responsabilitățile tale de zi cu zi sau ai gânduri de auto-vătămare, caută ajutor imediat.
  • Orice alte probleme de sănătate pentru care ai apela în mod obișnuit la medicul tău, chiar dacă acestea nu sunt legate de sarcină (cum ar fi agravarea astmului bronșic sau o raceală care se agravează, mai degrabă decât să se amelioreze).

Corpul tău se schimbă atât de rapid încât este greu să știi dacă ceea ce simți este „normal”. Dacă nu ești sigură dacă un simptom este sau nu serios, dacă nu te simți în apele tale sau ești neliniștită, ai încredere în instinctele tale și sună-ți medicul. Acesta se așteaptă la astfel de apeluri. Dacă există o problemă, vei obține ajutor imediat. Dacă nu este nimic grav, vei fi liniștită.

Iar dacă nu reușești să găsești un medic la telefon, poți să te duci oricând la spital la camera de urgență. Armonia Hospital asigură gardă continuă și există întotdeauna un medic disponibil pentru a-ți evalua starea.

În cele din urmă, dacă ești în apropierea termenului de naștere, verifică semnele de travaliu astfel încât să știi ce să urmărești și când să apelezi la medicul tău.

Dr. Mohamed ZAHER
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital