Transformările care apar in ultimul trimestru de sarcină pot să ingreuneze activitatea sistemului circulator. Datorită modificărilor hormonale, a abdomenului mărit, intoarcerea venoasă la inimă este mai lentă și mai puțin eficace. Venele fiind comprimate in zona inghinală pot duce la acumulare de lichid in exces mai ales in zona inferioară a corpului.

Cea mai frecventă problemă circulatorie ce poate să apară este edemul (umflătura) membrelor, a vulvei. Alte probleme circulatorii mai rare ce pot să apară datorită stazei sanguine sunt varicele gambelor și a vulvei, apariția hemoroizilor, a sindromului de tunel carpian (amorțeală și durere in degetele mainii), căderi de tensiune arterială, apariția crampelor (carceilor).

Pentru a preveni sau pentru a combate problemele circulatorii ce pot să se instaleze și pentru un plus de energie și confort in această perioadă iată cateva sfaturi:

1. Evitați să stați in picioare fără să vă mișcați un timp indelungat și șezand cu gambele incrucișate.

2. Faceți frecvent exerciții pentru circulație in poziția culcat, cu picioarele așezate un pic mai sus. Puteți folosi mai multe perne sau o minge de gimnastică;

3. Exemplu: arcuirea labei piciorului, rotirea gleznelor, flexia – extensia labei piciorului cu piciorele pe perete, ridicări alternative sau simultană ale picioarelor etc.

4. Faceți exercițiul balansului pelvian din poziția in patru labe. Această poziție reduce presiunea exercitată de uter asupra vaselor sanguine din bazin și abdomen. Stimulează fluxul sanguin.

5. Faceți plimbări dese. Dacă aveți posibilitatea și timpul vă permite le puteți face pe malul mării, cu picioarele in apă. Aceasta reduce inflamația și stimulează circulația.

6. Practicați inotul sau gimnastica in apă. Ele provoacă cel mai redus impact posibil, din cauza efectului de plutire asigurat de apă, reduce edemele prin deplasarea lichidului din țesuturi inapoi in circulație.

7. Faceți sau rugați pe cineva să facă masajul picioarelor. Nu numai că vă relaxează și ajută la accelerarea circulației, dar vă poate ameliora și durerile de la acest nivel. Masajul se incepe de la extremități in sus către inimă cu mișcări largi.

8. Puteți să purtați o gleznieră pentru sarcină.

9. Dacă trebuie să stați multă vreme in picioare sau dacă mergeți adoptați o postură corectă:

  • capul sus, bărbia dreaptă, orizontală neieșită in afară
  • umerii relaxați, trași in jos și in spate
  • mușchii abdominali fermi – intinzand coloana lombară
  • spatele ușor curbat
  • fesele stranse spre interior
  • genunchii relaxați
  • picioarele să susțină in mod egal greutatea corpului

10. Pentru evitarea hemoroizilor și a varicelor vulvare faceți de mai multe ori pe zi exerciții pentru perineu (exercițiile Kegel, masaj perineal). Pentru reducerea edemului și ușurarea durerii puteți folosi dacă suportați aplicare de gheață acoperită cu un prosop umed timp de 20 minute o dată sau de două ori pe zi, astfel veți evita constipația.

11. Pentru a preveni crampele gambei nu impingeți varful piciorului in jos in timp ce stați culcată sau cand stați intinsă; intindeți-vă bine inainte de a merge la culcare și mergeți puțin sau faceți o baie caldă. Pentru a calma o crampă instalată in zona gambei, trageți ușor spre voi degetele picioarelor, intinzand genunchiul. Mențineți această poziție pană ce durerea dispare.

12. Pentru evitarea edemelor brațelor / mainilor utilizați poziții in care mainile sunt spijinite intr-o poziție nesolicitantă, sunt situate mai sus decat inima, faceți exerciții pentru circulație sau masați-le pornind de la varful degetelor dinspre incheieturi, brațe spre inimă.

As. Anamaria BUMB
Educator prenatal Lamaze
Armonia Hospital