Ai o stare de disconfort iar menstruaţia întârzie să apară. Este posibil să fii însărcinată?! După ce bebeluşul a fost conceput, probabil că îţi vei da seama sau vei avea unele bănuieli că eşti gravidă datorită apariţiei unor semne, cum ar fi întârzierea menstruaţiei, sâni umflaţi sau sensibili la atingere, oboseală, o stare de sensibilitate aparte. Majoritatea acestor modificări au la bază creşterea nivelului de hormoni în perioada primelor săptămâni când organismul tău se pregăteşte să-l găzduiască pe micuţul tău. Stările neplăcute se atenuează sau chiar dispar complet în jurul celei de a 12-a săptămâni de sarcină.

Semne precoce de sarcină

Una sau mai multe dintre următoarele modificări pot să semnaleze prezenţa sarcinii. S-ar putea să nu identifici nici una dintre ele la început, dar instinctul îţi va spune ca eşti gravidă deoarece „te simţi” altfel.

Lipsa menstruaţiei.
Cu toate că lipsa menstruaţiei este primul simptom care poate ridica întrebări referitoare la o posibilă sarcină, dacă ciclurile menstruale sunt de obicei neregulate sau dacă traversezi o perioadă dificilă, stresantă sau eşti bolnavă, aceasta nu reprezintă un semn sigur. De asemenea, e posibil ca după ce rămâi însărcinată, să ai uşoare sângerari în preajma datei la care aştepţi în mod normal menstruaţia. Acest lucru se datorează fixării embrionului în mucoasa peretelui uterin.

Mărirea sânilor care devin sensibili.
Modificările hormonale din timpul sarcinii duc la mărirea debitului sangvin şi modificări ale ţesutului de la nivelul sânilor. Poţi observa că sânii tăi se măresc, devin mai fermi, iar uneori apare o uşoară senzaţie de mâncărime la nivelul lor. Pentru a ameliora această senzaţie, foloseşte o cremă emolientă în fiecare seară, după duş. De asemenea, un sutien din bumbac de mărime mai mare sau o bustieră te vor ajuta.

Un gust metalic ciudat în gură.
Se pare că hormonii de sarcină, în special estrogenul, joacă un rol important şi asupra simţului gustului. Astfel, pe toată perioada sarcinii nivelul de estrogen – şi implicit simţul gustului – poate varia considerabil.

Oboseală, slăbiciune fizică şi ameţeli.
Aceste simptome poţi să le resimţi nu doar seara, dar mai ales în timpul zilei. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce anume determină oboseala specifică primului trimestru de sarcină, însă este posibil ca aceasta să se datoreze, în parte, creşterii dramatice a nivelului de progesteron. În plus, toate celelalte modificări datorate sarcinii îţi pot da ritmul peste cap şi pot cauza această stare de slăbiciune.

Modificări ale scurgerilor vaginale.
Acestea devin mai abundente datorită producţiei crescute de estrogen şi a creşterii debitului sangvin în zona vaginului.

Greaţa şi uneori vărsături ce pot apărea oricând în timpul zilei.
Cauzele acestora nu sunt pe deplin desluşite, însă există diverse teorii ce pun stările de greaţă pe seama hormonilor de sarcină, a hipoglicemiei datorate de consumul de energie utilizat pentru creşterea placentei, a relaxării muşchilor stomacului şi a intestinelor ce pot provoca exces de acid gastric, a creşterii nivelului de bilirubină sau a creşterii sensibilităţii la mirosuri. De obicei, greţurile dispar după săptămâna a 12-a de sarcină, dar uneori se poate întâmpla să revină mai târziu. Încearcă să iei gustări mici şi dese pentru a contracara aceste simptome şi evită mâncărurile şi mirosurile care îţi produc starea de rău.

Repulsie faţă de unele mirosuri sau alimente (printre altele şi repulsie la fumul de ţigară, alcool).
La fel ca şi în cazul celorlalte –ciudăţenii- ale sarcinii, atunci când vine vorba de creşterea sensibilităţii la mirosuri şi repulsia faţă de cele puternice, putem pune acest lucru tot pe seama hormonilor de sarcină, în special a estrogenului.

O poftă şi o lăcomie neobişnuită pentru preparate deosebite.
Specialiştii recomandă să acorzi atenţie poftelor sănătoase şi să găseşti alternative la cele mai puţin sănătoase.

Nevoia de a urina des.
Datorită creşterii fluxului sangvin, volumul de sânge ce trece prin rinichi este mai mare şi astfel vezica urinară se umple mai des.

Modificările pe plan afectiv datorită modificărilor hormonale, dar şi a tuturor celorlalte schimbări fizice, pot deveni o povară la un moment dat.

Toate semnele prezentate mai sus sunt departe de certitudine! Dacă vrei să afli sigur, cumpără-ţi un test de sarcină de la farmacie. Atenție însă, uneori şi testul poate da erori chiar dacă acest lucru se întâmplă foarte rar (pentru siguranţă îţi recomandăm să efectuezi testul la două sau trei săptămâni după întârzierea ciclului menstrual). Toate testele conţin substanţe chimice impregnate pe o bandă specială care se amestecă cu câteva picături de urină. Diverși indicatori, cum ar fi culoarea, îți vor confirma faptul că eşti gravidă. Ai grijă să respecţi instrucţiunile de folosire. Sfatul nostru este să consulţi apoi medicul ginecolog care poate stabili cu exactitate dacă eşti sau nu însărcinată.