Este tratamentul dentar sigur pe durata sarcinii?
Răspunsul este foarte precis: Da.

Urmare a modificărilor hormonale din această perioadă, dinții și gingiile dumneavoastră necesită o atenție suplimentară. Sarcina, prin creșterea nivelului de estrogen și progesteron, favorizează înmulțirea unor bacterii și apariția gingivitei (gingiile își modifică culoarea devenind violacee, sângerează frecvent și cresc în volum, aceste simptome apar în luna a III-a de sarcină, atingând un maxim în luna a V-a ). Se estimează că 30-50% dintre femeile însărcinate prezintă probleme gingivale, dar acestea nu se datorează sarcinii în sine, ci unei plăci bacteriene preexistente.

O altă afecțiune din perioada sarcinii și nu numai, este caria dentară. Anestezia nu este contraindicată în timpul sarcinii, tot ce trebuie să faceți este să-i spuneți medicului dentist că sunteți gravidă. Pe durata sarcinii poate să apară și hiperestezia dentinară – o afecțiune caracterizată prin dureri intense activate de anumiți stimuli (cald, rece, dulce, acru).

Majoritatea specialiștilor consideră că în timpul sarcinii femeia gravidă trebuie supravegheată riguros din punct de vedere odonto-stomatologic, efectuându-se de asemenea tratamente de specialitate.

Țineți cont de faptul că:

  • Un dinte infectat reprezintă un focar infecțios local, care pe timpul sarcinii se poate acutiza;
  • Întârzierea tratamentului stomatologic pe parcursul celor 9 luni de sarcină duce la agravarea afecțiunilor preexistente sau a celor apărute ulterior;
  • Cronicizarea unui focar infecțios, cu sau fără atingere osoasă, poate provoca afecțiuni la distanță: reumatism infecțios, maladii renale (glomerulonefrite), manifestări digestive, endocardite.

Sfaturi generale:

  • Cel mai bun mijloc de a preveni inflamația este menținerea unei igiene bucale corecte, prin utilizarea periuțelor de dinți de consistență moale sau medie cu o pastă cu efect bacteriostatic și apă de gură;
  • Curățați spațiile dintre dinți cu o ață dentară cerată;
  • Evitați dulciurile și consumați alimente bogate în vitamina C;
  • Mergeți la dentist cel puțin o dată pe parcursul sarcinii pentru un control amănunțit.