Băgăjelul este făcut, tu ești mare cât un balon și… nimic, bebelușul întârzie să apară pe lume, se pare că îi place să stea în culcușul călduț din burtica ta.

Ce se întâmplă? De ce unii se grăbesc să vina pe lume, iar alții intârzie să apară?

În aceste ultime zile petrecute în burtica ta bebelușul își va spori greutatea cu aproximativ 100 de grame pe săptămână. El își asigură proviziile pentru primele zile de viață, care nu se anunță tocmai ușoare. În plus, față de greutatea pe care încearcă să o obțină, bebe își îmbunătățește “look”-ul. Una dintre dovezile acestei griji este, de exemplu, creșterea mai îndârjită a podoabei capilare.

În schimb, depășirea termenului nu implică și un “finisaj” al dezvoltării fătului: ultimele organe ajunse la maturație (plămânii și ficatul) sunt deja funcționale de cincisprezece zile.

Placenta este prevăzută să funcționeze timp de 41 de săptămâni. Dincolo de această perioadă, ea îmbătrânește și își îndeplinește mai puțin bine menirea, în special rolul de a furniza micuțului oxigenul necesar.

Imediat după data prevăzută pentru naștere, vei intra sub supravegherea medicului. El va monitoriza ritmul cardiac al bebelușului tău și, cu ajutorul unor investigații speciale (test non-stress) și a ecografului, va controla cantitatea de lichid amniotic (dacă scade prea mult, e semn de îmbătrânire a placentei), va număra mișcările copilului pentru a-i determina vitalitatea și a detecta o eventuală afecțiune.

După nouă luni, probabil că răbdarea și capacitatea ta de a rezista vor fi undeva aproape de limită și de aceea este normal să fii nerăbdătoare și tensionată. În plus, pentru nimeni nu este ușor să se descurce cu o burtică așa de mare și cu diferitele simptome care creează disconfort. Este important să discuți cu medicul curant și să nu te lași pradă tentației de a asculta sfatul unor persoane neavizate cu privire la ce ai putea face pentru a grăbi nașterea.

Fiecare organism are propriul său ritm de dezvoltare și, dacă bebe întârzie să vină pe lume, medicul poate descoperi și rezolva eventualele probleme pentru că el este nu numai doctorul tău curant, dar și prietenul tău.

Sună, întreabă, nu ezita. Naștere ușoară!

Dr. Elvira SOLOPENKO
Medic Specialist
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital