Dezvoltarea științifică din ultimii ani a schimbat dramatic tratamentul infertilității. Prin cercetare și perfecționare, ceea ce părea imposibil va deveni o practică de rutină în clinicile de infertilitate. Iată câteva progrese ale cercetărilor:

Recoltarea de ovocite din ovarele femeii și congelarea lor pentru o folosire în viitor.

Recoltarea unei părți din ovar care conține foliculii maturi și refrigerarea ei pentru ca atunci când avem nevoie să se poată realiza dezvoltarea foliculilor în exterior, în laborator. Acest process poate să ajute femeile care prezintă riscul de a-și pierde fertilitatea ca rezultat al expuneriilor la radiații în timpul radioterapiei sau chimioterapiei.

Îmbunătățirea mediului de cultură folosit pentru creșterea embrionilor în laboratorul de fertilizare in vitro pentru a ajunge la stadiul de blastocist (5 zile după fertilizare), atunci când cei mai buni embrioni sunt selectați. Unul sau doi embrioni sunt transferați în uter, iar șansele de sarcină și rata de success sunt mult crescute fără a fi necesară transferarea mai multor embrioni (evitând astfel riscul unor sarcini multiple).

Realizările din domeniul tehnologiei computerului au făcut posibilă alegerea celor mai buni spermatozoizi pentru injectarea intracitoplasmatică de spermă printr-o metodă numită “Keiss method” unde selecția spermatozoizilor este realizată de către computer, evitând astfel factorul de eroare umană și ducând astfel la îmbunătățirea ratei de succes.

Utilizarea celulelor de divizare (Splitting cells) în loc de spermatozoizi este o metodă în curs de cercetare. Ideea este următoarea: în celulele umane se găsesc 46 de cromozomi din care doi sunt cromozomii sexuali. La femei, cromozomii – XX, la bărbați XY. Atunci când un ou (ovocitul) de la femeie (conținând 22 + X cromozomi) fuzionează cu un spermatozoid de la bărbat (care conține 22 + X sau 22 + Y cromozomi) apare fertilizarea. Deci, s-ar putea să fie posibilă folosirea oricărei celule din organismul bărbătesc, ca de exemplu celulele din sânge, care să fie divizate în laborator. Fiecare jumătate (care conține jumătate din numărul de cromozomi) putând fi folosită la injectarea citoplasmei oului prin metoda ICSI, ceea ce va rezolva problema infertilității masculine (în cazul bărbaților care nu au spermatozoizi în lichidul seminal sau în testicule (azoospermie).

Este încă de domeniul laboratorului dar foarte promițător faptul că celulele stem ar putea fi recoltate de la băieți, înainte de maturitate, apoi refrigerate pentru a fi reimplantate mai târziu. Ar putea fi folosite pentru acei băieți supuși chimioterapiei și ar putea fi de ajutor pentru bărbatul matur prin declanșarea cu celule stem a producerii de spermatozoizi.

Prin donarea de citoplasmă, citoplasma din ovocitul unei femei tinere este transferată în ovocitul unei femei mai în vârstă, astfel îmbunătățind șansele de sarcină.

O altă metodă ar putea include transferul nucleului unui ovocit de la femeia în vârstă în ovocitul unei femei tinere după extragerea nucleului ce conține materialul genetic, aceasta îmbunătățind rata de succes a sarcinii.

Cultura intrauterină de embrion. Această metodă este încă în curs de cercetare. În acest caz ovocitul și spermatozoizii sunt pusi într-un container fabricat dintr-un material dizolvabil și după aceea transferat în uter, unde materialul se dizolvă în decurs de o săptămână, eliberând embrionul în interiorul uterului.
Dificultatea constă în găsirea unui material corespunzător acestui scop, fără a fi respins de uter.

Uter artificial. În acest caz sunt folosite incubatoare speciale din plastic care asigură o atmosferă corespunzătoare pentru creșterea și dezvoltarea fetusului până la maturitate. Fetusul își ia ceea ce este necesar pentru hrană sau oxigen și se dezvoltă complet în acest uter artificial. Aceasta ar putea fi de folos în nașterile premature sau în cazul femeilor la care sarcina le pune în pericol viața sau a celor cu absență congenitală de uter.

În concluzie, putem observa faptul că realizările recente ale științei sunt foarte numeroase, iar ceea ce părea imposibil cu câțiva ani în urmă va deveni, în curând, o practică comună.

Armonia Hospital