Celebrul nutriționist – medicul Gheorghe Mencinicopschi – invitat într-o ediție specială a emisiunii Arena Medicală, vorbește în exclusivitate pentru revista noastră despre alimentația gravidei, precum și cea din perioada de după naștere, ceea ce ar trebui să consumăm zilnic pentru a fi sănătoși și a ne păstra sănătatea.

Cuvânt de început

De multe ori ne otrăvim organismul cu bună-știință și rare sunt momentele în care ne hotărâm să mâncăm sănătos! Diversitatea este unul dintre principiile alimentației sănătoase, spun specialiștii care ne sfătuiesc să nu abuzăm niciodată! Și mai ales să mâncăm ca să ne hrănim organismul, nu ca să-l suprasolicităm.

Încă de la bun început trebuie să specific un lucru extrem de important: gravida nu are voie să țină regim! Există principiul alimentației sănătoase pe care, dacă îl respectă, orice gravidă poate avea un control corect asupra kilogramelor.

Gravida trebuie să mănânce nu cât doi, ci ca pentru doi. Atenție însă la calitatea nutrițională – nu contează numărul de calorii, ci calitatea.

Din meniul unei viitoare mămici nu trebuie să lipsească carnea slabă – peștele și carnea de mânzat, necesare pentru construcția embrionului. Alimentele care aduc un aport de vitamine sunt la fel de importante pentru organismul gravidei, cât și pentru dezvoltarea micuțului din pântec. În același meniu zilnic trebuie să intre cât mai multe legume (în special morcovi și castraveți) și fructe proaspete (în special pepene, avocado, papaya și ananas). Totuși, în ultimele luni de sarcină încercați să evitați consumul în exces de ananas și cereale integrale. Pe timpul verii este recomandată hidratarea cu apă minerală naturală.

În primul trimestru de sarcină, consumul de iod este necesar. Recomand algele marine, gătite după bunul plac.

Există o boală care se numește cretinism și care poate să se instaleze ca urmare a carenței de iod în primul trimestru de sarcină, când are loc organogeneza. Aceasta este o boală, de obicei congenitală sau dobândită în primii ani de copilărie, cauzată de o dezvoltare insuficientă a creierului, asociată cu o insuficiență a glandei tiroide, care se manifestă prin tulburări în creștere, prin înapoiere mintală.

Printre gravide se regăsesc multe cărora pofta de dulciuri nu le dă pace – nici ziua, nici noaptea. Pentru această categorie de femei, fructele trebuie să fie singurele alimente dulci. Zahărul din dulciurile aflate în comerț trece cu ușurință prin placentă iar apoi să nu vă mirați de ce micuțul se va naște cu o poftă crescută de a mânca dulce, sărat sau gras.

A slăbi ușor = a alăpta

După naștere, cea mai bună cură de slabire este alăptarea! Nu este un secret faptul că alăptarea are foarte multe beneficii fiziologice – și totul pentru că producția de lapte consumă grăsimi. Totodată, pielea redevine suplă. Așadar, bucurați-vă de această perioadă specială.

Cuvânt de încheiere

Copilul care se pregătește să vină pe lume este cel mai prețios trofeu pe care viața vi-l poate oferi – un motiv întemeiat pentru a-l proteja încă dinainte de a se naște.

Nu faceți excese, respectați sfaturile medicului care vă monitorizează sarcina și întrebați un specialist atunci când aveți nelămuriri. Rudele, vecinii sau colegii de muncă nu vor ști niciodată ce este mai bine pentru dumneavoastră.

Și nu uitați un lucru! Copilul care se pregătește să vină pe lume este cel mai prețios trofeu pe care viața vi-l poate oferi – un motiv întemeiat pentru a-l proteja încă dinainte de a se naște.

În numărul următor vom continua povestea noastră despre alimentația sănătoasă și ne vom întrepta atenția către copii, primele luni de viață.

Prof. Univ. Dr. Honoris Causa
Gheorge MENCINICOPSCHI
Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și New York