„Voi putea suporta durerile?”, „Vom supravieţui, oare, la naştere, eu şi copilul meu, fără ca sănătatea noastră să aibă de suferit?” Nimeni nu te va putea împiedica să-ţi pui astfel de întrebări.
Aminteşte-ţi, însă, că Mama Natură pregăteşte cu multă meticulozitate fiecare femeie în perioada în care este gravidă pentru a face faţă ultimului efort, acela de a naşte. De fapt, aproape 90% din naşteri se produc fără nici un fel de complicaţii. Dacă se întâmplă ceva, ai încredere în medicul tău şi aminteşte-ţi că obstetrica modernă a făcut un progres enorm faţă de perioada în care au născut mamele noastre.
Procesul sarcinii te pregăteşte pe tine şi pe bebeluşul tău pentru naştere. O femeie susţinută şi încurajată este o femeie puternică. Naşterea naturală nu înseamnă suferinţă, ci libertatea de găsi alinare în mai multe feluri. Dacă travaliul durează mai mult, ai posibilitatea de a te odihni între contracţii şi îţi găseşti astfel energia să continui
Corpul îţi spune ce are nevoie, iar tu trebuie doar să descoperi cum să reacţionezi. Alegerea unei naşteri naturale nu exclude posibilitatea intervenţiilor şi complicaţiilor, ci înseamnă că tu eşti pregătită să ai încredere în capacitatea organismului tău de a naşte, dorind să simţi contracţiile şi nu durerea.
Naşterea în apă
Acest tip de naştere reprezintă o opţiune demnă de luat în considerare în ceea ce priveşte naşterea naturală. În momentul în care contracţiile se intensifică şi devin din ce în ce mai dureroase, tu eşti aşezată într-o cadă specială cu apă caldă, la o temperatură de aproximativ 37 °C (temperatura corpului). Sub îndrumarea unui medic care te învaţă cum să te pregăteşti practic pentru naştere, devii mult mai relaxată. Este vorba de o relaxare fizică şi psihică care va face ca procesul naşterii să decurgă natural.
Ce ar trebui să ştii dacă alegi naşterea în apă…
Mai întâi de toate se ştie că apa creează o stare de bine, deoarece relaxează. Pentru că are efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, muşchii se destind, iar colul uterin se dilată mult mai uşor. Medicaţia pentru ameliorarea durerilor este mult mai redusă faţă de o naştere clasică, pentru că acestea sunt scăzute în intensitate. Datorită apei calde, riscul rupturilor vaginale scade, la fel ca şi necesitatea unei epiziotomii deoarece țesuturile perineului devin mai elastice. Capacitatea respiratorie a mamei creşte, ceea ce îi asigură o stare de bine suplimentară bebeluşului care urmează să fie adus pe lume. Venirea pe lume a fătului nu este atât de brutală, deoarece micuţul plonjează într-un mediu acvatic asemănător cu acela din care vine, adică din uterul mamei. De aceea, gravidele nu au de ce să se teamă că bebeluşul s-ar putea îneca. Datorită combinării beneficiilor oferite de apă cu exerciţiile specifice, naşterea are loc mult mai uşor. Mama are o mai mare uşurinţă şi libertate de a se mişca spontan şi de a schimba poziţiile pentru a urmări expulzarea copilului. La cererea mamei, se poate pune şi muzică, pentru o relaxare sporită. Travaliul şi naşterea nu trebuie să fie un proces violent pentru mamă, ci un eveniment care să o îmbogăţească spiritual şi să o împlinească. Această abordare se referă la îmbunătăţirea naşterilor din spitale, la faptul că atât mama, cât şi bebeluşul trebuie trataţi mai blând.
Naşterea vaginală cu anestezie epidurală
Aceasta este opţiunea la care apelează cele mai multe femei, pentru că pot naşte pe cale naturală, însă durerile sunt ameliorate. Anestezia epidurală permite de fapt atenuarea sau chiar suprimarea durerilor în timpul travaliului şi în timpul naşterii. Pe măsură ce te pregăteşti pentru ziua naşterii, învaţă cât poţi de multe despre metodele de calmare a durerii ca să fii pregătită să iei decizii în momentul naşterii. Dacă vei înţelege ce este de fapt anestezia epidurală, cum este administrată, precum şi beneficiile şi riscurile sale, vei lua o decizie în cunoştinţă de cauză în aşa fel încât să fie bine atât pentru tine, cât şi pentru copil. Echipa medicală este alături de tine pentru a te sfătui: dacă naşterea se anunţă dificilă sau dacă te simţi slăbită, anestezia este recomandată.
Naşterea prin operaţie cezariană
În acest caz, bebeluşul se naşte printr-o operaţie programată sau ca rezultat al unei urgenţe intervenite în timpul naşterii natural. Procedura în sine nu este de obicei dureroasă, pentru că mama se află sub anestezie. Acestea fac ca operaţia cezariană să fie atrăgătoare, atât pentru părinţi, cât şi pentru specialişti. Deşi cezariana este preferată de multe femei pentru că le scuteşte de durerile naşterii, aceasta nu trebuie privită cu uşurinţă, deoarece este o operaţie chirurgicală majoră. Operaţiile chirurgicale sunt însoţite de riscuri, cum ar fi cheaguri de sânge şi infecţii, iar tu trebuie să te recuperezi în urma operaţiei şi în acelaşi timp să ai grijă şi de nou-născut.
Partenerul la naşterea micuţului.
Tot mai multe femei doresc ca la naşterea bebeluşului să fie împreună cu partenerii lor şi se simt mai în siguranţă dacă aceştia sunt alături de ele. Tăticii vor şi ei să fie prezenţi lângă mămici pentru a le susţine şi pentru a participa la primele momente de fericire alături de bebeluşul lor. Ba mai mult, ei îşi doresc să aibă un rol activ în timpul naşterii şi să fie cei care taie cordonul ombilical. Trebuie să ştii că venirea pe lume a bebeluşului este un eveniment emoţionant care afectează profund familia şi ar fi păcat să-l privezi tocmai pe el de acest lucru. Trăieşte cu intensitate experienţa naşterii, în familie!
Dr. Mohamed Zaher, Obstetrica Ginecologie Armonia Hospital