Nu de puţine ori, atunci când încercăm să luăm o decizie referitoare la naştere, ne confruntăm cu temeri legate de durerea resimţită în timpul naşterii naturale. Dacă am înţelege povestea simplă a naşterii naturale, ce facilitează şi ce împiedică planul naturii, de ce şi când sunt folosite anumite intervenţii, am putea ajunge la concluzia că acest plan al naturii are un sens.

Primul pas în încercarea de a lua cea mai bună decizie ar fi înţelegerea simplă, nemedicalizată, a drumului pe care femeia gravidă îl parcurge în timpul travaliului şi naşterii. Curios, dar nici pe departe fals, cu cât ne concentrăm mai mult pe detaliile medicale ale naşterii, cu atât ne este mai uşor să pierdem din vedere simplitatea procesului.

Durerea din timpul travaliului este motivul principal de teamă al femeilor. În timpul pregătirii pentru naştere, este util să ne orientăm asupra anatomiei şi fiziologiei travaliului pentru a le folosi mai degrabă ca suport pentru modalităţile de management al durerii. Cea din urmă reprezintă un instrument important prin care natura ajută femeia gravidă să-şi găsească propriile metode de confort, reprezentând un adevărat ghid pentru femeia aflată în travaliu. Poziţiile şi activităţile pe care le alege ca răspuns la durere ajută progresia travaliului şi eficientizarea contracţiilor.

Cu toată simplitatea ce caracterizează procesul naşterii naturale, acesta presupune şi un grad mare de flexibilitate. Fiecare mamă şi fiecare bebeluş sunt unici. În timp ce anatomia şi fiziologia sunt standard, modul în care travaliul progresează depinde în mare măsură de modul în care femeia reacţionează în timpul acestuia. Implicarea activă a femeii în procesul naşterii reprezintă o piesă critică în derularea sa, dar travaliul este mai uşor dacă femeia nu îl parcurge singură. Schimbarea poziţiilor, evitarea extenuării, păstrarea unei dispoziţii relaxate presupun sprijinul celor din jur. Astfel, o femeie înconjurată de familie, prieteni şi specialişti care o încurajează cu calm şi răbdare este o femeie lipsită de teamă ce reuşeşte să-şi găsească confortul pe măsură ce travaliul progresează. Chiar dacă acesta se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, cu sprijinul celor din jur, ea îşi găseşte energia necesară pentru a se odihni între contracţii. Nu este nevoie să urmărească trecerea timpului, acţiunile echipei medicale, pentru că ea ştie şi are încredere că travaliul decurge în ritmul său iar toţi cei din jur sunt acolo pentru a o susţine. Astfel, ea are libertatea de a se orienta către propria persoană şi de a-şi crea mediul de care are nevoie pentru a da naştere cu calm şi încredere în sine.

Gravidele încrezătoare care se simt în siguranţă şi beneficiază de suportul celor dragi, rareori resimt nivelul durerii din timpul travaliului ca fiind insuportabil. Starea în care acestea se află susţine procesul naşterii în loc să-l înfrâneze. De aceea, oriunde în lume, femeile care dau naştere sunt încurajate şi sprijinite de către familie, prieteni şi specialişti.
A naşte natural nu înseamnă a strânge din dinţi şi a suporta ceea ce se întâmplă cu corpul tău. Naşterea naturală nu trebuie să însemne suferinţă, ci libertatea de a găsi confort într-o multitudine de feluri.

A alege o naştere naturală înseamnă o bună pregătire a femeii în ceea ce priveşte încrederea în forţele proprii, a durerii din timpul travaliului şi a modalităţilor de a face faţă acestora, dar şi a complicaţiilor ce pot apărea pe parcurs. O bună pregătire presupune dezvoltarea unei relaţii de încredere între cei prezenţi la naştere şi conştientizarea şi acceptarea rolului fiecăruia. Opţiunea unei naşteri naturale nu înseamnă că nu vor fi necesare intervenţii sau că nu pot apărea complicaţii, ci înseamnă să beneficieze de ajutor în cazul în care este nevoie. Scopul evoluţiei medicinei şi a intervenţiilor asociate sunt adesea greşit înţelese deoarece sunt asociate cu senzaţii neplăcute ce vizează invadarea intimităţii de către persoane străine.

Pentru a evita astfel de situaţii este necesară colaborarea deplină între membrii echipei medicale, dar şi între aceasta şi femeia gravidă. Fără o astfel de colaborare bazată pe încredere reciprocă există un mare risc pentru apariţia neînţelegerilor şi a erorilor medicale.

Femeile ce reuşesc să parcurgă travaliul cu calm şi încredere deseori ajung să beneficieze de o naştere naturală fără intervenţii. O femeie încrezătoare, care beneficiază de sprijin şi ajutor în timpul travaliului, devine centrul universului, bucurându-se de libertatea de a avea o naştere aşa cum şi-o doreşte.
În ciuda tendinţelor momentului, acest mod de naştere rămâne cel mai sigur, practic şi sănătos mod pentru un bebeluş să vină pe lume.