Uneori, în cazuri rare, bebelușul nu se află în poziția corectă înainte de naștere (adică nu este orientat cu capul în jos). Această situație se numește prezentație pelviană, când bebelușul este poziționat cu picioarele sau fesele primele (ele sunt orientate spre canalul de naștere).
Nașterea vaginală a unui bebeluș din prezentație pelviană este asociată cu riscuri crescute atât pentru mama cât și pentru făt, în special dacă este prima naștere vaginală.
O consecință importantă a acestui fapt este experiența din ce în ce mai redusă pentru a asista o naștere din prezentație pelviană.
Mulți obstetricieni evită nașterea vaginală din prezentație pelviană, sugerând nașterea prin operație cezariană. O astfel de poziție dată de prezentația pelviană nu este ideală pentru travaliu și naștere. Deși cei mai mulți dintre copiii care au o poziție incorectă înainte de travaliu se nasc sănătoși, aceștia pot avea un risc mai mare de defecte la naștere sau un risc mai mare de traumatism în timpul travaliului.
Ideal pentru travaliu, bebelușul ar trebui să fie poziționat cu capul în jos, cu fața orientată către spatele mamei, cu bărbia băgată în piept și cu ceafa gata să intre în pelvis. Aceasta este numită cefalica (cu capul înainte). Cei mai mulți bebeluși se așază în această poziție intre săptămânile 32-36 de sarcină.
Nașterea pe cale naturală a Evei, aflată în prezentație pelviana completa (încadrată cu fundul în bazin),
O situaţie excepțională, neplanificata de mămică dar care a putut fi depășită, găsind structura care să o sprijine în această decizie.
După controlul medical efectuat în cadrul spitalului Armonia, Laura s-a simțit în echilibru deplin cu medicul ales, dr. Mohamed Zaher.
Împreună au dezvoltat un plan riguros al nașterii. Au discutat în detaliu, asumandu-și totodată eventualele complicații ce pot apărea și stabilind soluții necesare pentru o intervenție promptă.
Travaliul s-a declanșat spontan, la 38 de săptămâni.
Micuța s-a născut din prezentație pelviană (cu fundul poziționat în bazin și picioarele pe lângă corp), cu ajutor obstetrical minim.
Este una din putinele nașteri care se mai petrec în spitalele din România.
Așadar, un model de curaj din partea mămicii și o motivație măreață pentru alte cazuri similare pe care echipa noastră le acceptă cu profesionalism.
Vă expunem mai jos câteva din gândurile proaspetei mămici, Laura.
„Am aflat de Armonia Hospital si de medicul Mohamed Zaher încă dinainte să rămân însărcinată, de la alte mămici și de atunci, am știut că aici voi naște, indiferent dacă situația cu pandemia va permite sau nu prezența soțul lângă mine la naștere( lucru extrem de important pentru noi). Când am rămas însărcinată, am venit la o consultație la spitalul Armonia din Constanța, mi-am exprimat decizia de a naște cu domnul doctor și s-a stabilit să revin pentru control, mai aproape de momentul nașterii.
Atunci l-am cunoscut pe domnul doctor. Aveam 36 de saptamani și bebe era în prezentație pelviană.
Mi-a explicat că sunt șanse mici ca bebelușul să se mai întoarcă (desi am încercat tot ce am putut pentru a-l ajuta cumva din exterior să se așeze) pentru că este scurt cordonul, însă, el mă va susține pentru o naștere naturală chiar daca este astfel poziționat.
Mi-a explicat la ce riscuri ne putem aștepta și care ar fi condițiile pentru o naștere naturală.
Am ajuns la Constanța când aveam 38 de săptămâni de sarcină , cu o oarecare teamă să nu ajung la cezariană..îmi doream enorm o naștere naturală, nemedicalizată pe cât posibil.
La 38 și 5 zile când mi s-a rupt apa, am ajuns la spital și domnul doctor Zaher m-a asigurat că îndeplinesc toate condițiile pentru o naștere naturală fară riscuri. Era atât de convins că voi reuși și vom fi bine și eu și bebelușul încât mi-a alungat orice urmă de teamă.
În mai putin de 5 ore, bebe era deja venit pe lume. A fost un travaliu prin care am trecut ușor, cu ajutorul și încurajările domnului doctor și a sotului meu. Fără ei aș fi cedat si nu aș fi reușit niciodată să nasc natural.
Cu fiecare “Hai Laura !“, “ești puternică “ , “încă puțin împinge” pe care le auzeam din partea lor, mă îmbărbătam și împingeam și mai tare.
M-am simțit tot timpul în siguranță și fericită pentru deciziile luate de a naște aici, cu medicul Mohamed Zaher. Dacă aș fi ales un alt spital din București, acum aveam experiența unei nașteri prin cezariană, pentru că doctorii de acolo “ nu-și asuma niciun risc”. Mulțumesc încă o data medicului Mohamed Zaher si echipei Armonia, pentru încrederea și puterea pe care mi-au transmis-o în cel mai important moment al vieții mele.
Fară ei, cu siguranță nu aș fi reușit!”
Dr. Mohamed Zaher, Obstetrica Ginecologie Armonia Hospital