“Travaliul si nasterea in apa dau o sansa unei viitoare mame care se teme de durere, sa beneficieze de efectul apei care la o anumita temperatura atenueaze durerea din travailu, fara a fi necesara nici o interventie medicamentoasa, dar si copilului de a trece mult mai bland dintr-un mediu lichid in altul si de a se acomoda mult mai usor la viata din afara uterului”-Vania Limban, moasa
Scurt istoric
Efectele apei calde de relaxare si atenuare a durerii au fost descoperite si folosite la nastere inca de pe vremea grecilor si egiptenilor, in triburile din Insulelel Pacificului de Sud, de indienii din America Centarla. Din 1805 dateaza primul document inregistrat despre o nastere in apa: o frantuzoaica care era de doua zile in travaliu, indemnata de medicul ei sa intre in apa, a nascut intr-o ora.
In timpurile moderne, pionierul nasterii in apa a fost, Igor Tjarkovschi, un profesor de inot rus, care a inceput sa experimenteze nasterea in apa in Rusia, urmare a observatiilor pe care le-a facut legat de comportamentul femelelor de mamifere in apa. O adevarata revolutie s-a declansat in 1960 la Moscova, cand Tjarkovschi a asistat prima nastere in apa.
La scurt timp, metoda a fost preluata si practicata de obstericienii si moasele din Europa, USA, Australia, datorita benficiilor majore pe care acesta modalitate de nastere le are.
In Franta, in 1970, Michel Odent, obstetrician francez care a studiat fiziologia nasterii si rolul cheie pe care-l au hormonii in procesul nasterii, a creat un spatiu pentru nastere la spitalul Pithiviers, unde gravidele in travaliu erau lasate libere sa se comporte in conformitate cu instinctele lor, lucru benefic pentru secretia hormonilor care ajuta la bunul progres al travaliulul si nasterii: prolactina, oxitocina, endorphinele. In acest spatiu, el a instalat si un bazin cu apa la 36 grade, ca optiune suplimentara pentru reducerea dureriilor din travaliu, si la un moment dat s-a produs si prima nastere in apa.
In Belgia, Dr Herman Ponette, a asistat inainte de 1995 aprox 1000 de nasteri in apa.
In UK, inspirate de Michel Odent, moasele independente au inceput sa practice din anii ‘80 nasterea in apa acasa, odata cu aparitia bazinelor pentru nastere in apa.
In USA, nasterea in apa a inceput sa fie practicata, ca si in UK, din anii ‘80.
In Romania, primele nasteri in apa au fost facute in orasul Victoria de un medic care insa folosea si un cateter de anestezie peridurala. Din 2009, au inceput sa se practice nasterile in apa la Maternitatea Regina Maria din Bucuresti, apoi la Spitalul Isis (Armonia), Eva Brasov, iar ulterior in alte cateva maternitati din tara.
Beneficii nastere in apa
Pentru Gravida
- Nasterea in apa ii da unei viitoare mame un sentiment mult mai puternic ca este in control, in comparatie cu o gravida care are o nastere normala pe uscat
- Durata travaliului este mult mai scurta, in jur de 6-8 ore, fata de 12-14 ore cat poate dura in medie un travaliu normal
- Mobilitatea in timpul travaliului este mult mai mare, gravida putand adopta cu usurinta orice pozitie doreste si cu un grad de confort mai crescut
- Reduce necesitatea interventiilor medicamentoase (analgezice), care reprezenta un real pericol pentru copil, datorita rapiditatii cu care ajung in celula nervoasa (cateva secunde) dar si efectelor negative pe care le pot avea
- Durerea este redusa intr-un mod semnificativ, datorita efectului apei calde de atenuare a durerii (aprox 36 grade C in travaliu, 37 grade C la nastere). Apa la aceasta temperatura stimuleaza secretia de endorphine – opiacee naturale, spranumite “ucigasii ai durerii”
- Efect crescut de relaxare
- Reduce tensiunea arteriala si edemele extremitatilor
- Posibilitate crescuta pentru femeia gravida sa nasca fara leziuni sau rupturi in zona vaginului, colului uterii
- Posibilitate crescuta de nastere pe cale vaginala cu perineu intact, scade semnificativ riscul rupturilor si/sau al epiziotomiei (taietura la perineu)
Pentru Copil
- Este mai bine oxigenat
- Socul durerii este mai mic in timpul travaliului datorita endorphinelor
- Presiune mai mica pe capul copilului
- Copilul continua sa primesca oxigen prin cordonul ombilical cat timp mai este sub apa
- Un soc mai mic pentru copil care trece dintr-un mediu lichid in alt mediu lichid
Contraindicatii categorice nastere in apa
Orice gravida trebuie insa sa stie ca exista si contrindicatii pentru nasterea in apa, aspect pe care urmeza sa-l discute cu medical obstetrician / moasa, pentru a face care cea mai buna optiune pentru nastere:
- Nastere prematura
- Sangerare vaginala excesiva
- Gravida cu febra sau suspiciune de infectie materna
- Orice situatie care necesita monitorizare BCF continua
- Infectii ale pielii sau sanguine netratate
- Sedare sau anestezie epidurala
- Copilul in prezentatie pelviana
- Sarcina gemelara sau multipla
- Complicatii precum preeclamsie sau diabet
- Copil prematur sau foarte mare
Contraindicatii discutabile nastere in apa
- Meconiul prezent in lichidul amniotic
- HIV, Hepatiata A, B, C, GBS
- Herpes
- Prezentatie pelviana sau nasteri multiple
- Travaliu indus
- VBAC
- Distocie de umar sau macrosomie
- Delivrenta placentei in apa
Cand trebuie o gravida in timpul travaliului sa iasa din apa: daca travaliul stagneaza.
Pentru a trece cu bine printr-o nastere in apa, Cursul “Nasterea asumata, da pot” sustinut de mine la Active Center www.activecenter.ro asigura o buna pregatire fizica si emotionala: “Nasterile in apa la care am participat in Belgia la Maternitatea Oostende, dar si experienta nasterilor in apa practicate la Maternitatea Regina Maria din Bucuresti, imi dau competenta sustinerii unui aacestui curs”.
Vania Limban
Moasa Independenta
Active Center
07222 888 56
office@activecenter.ro
www.activecenter.ro www.epi-no.ro
FB/Tik Tok/Instagram: Moasa Vania