Infecţiile tractului urinar sunt inflamaţii ale tractului urinar (uretră, vezică urinară, rinichi, uretere) determinate de diferiţi agenţi microbieni. Infecţia reprezintă un proces patologic cauzat de pătrunderea şi dezvoltarea microbilor în organism. Cel mai întâlnit astfel de proces care poate afecta gravida pe parcursul sarcinii este infecția uterină.

Urina proaspată nu conţine microbi, nici saprofiţi nici patogeni. De aceea, prezenţa microbilor în urină, mai ales în cantitate mare de peste 100.000 microbi la 1 ml urină indică o infecţie a rinichilor sau a căilor urinare (nefrită, pielită, cistită).

Cei mai frecvenţi agenţi microbieni întâlniţi în patologia infecţioasă urinară a gravidei sunt:
• Escherichia coli – cauzează aproximativ 80% din infecţiile urinare în sarcină
• Klebsiella
• Proteus
• Enterobacter
• Citrobacter
• Pseudomonas
• Staphylococcus epidermitis
• Streptococul ß-hemolitic

Infecţiile tractului urinar (de la vezica urinară până la rinichi) se manifestă zgomotos, prin simptomatologia cistitei în mod special. Acuzele sugestive de infecţie urinară pe care gravida trebuie să le ia în consideraţie sunt:
• durere, disconfort sau chiar usturime la urinat
• durere pelvină şi în partea inferioară a
abdomenului
• dureri lombare
• febră şi frisoane dacă infecţia se extinde la rinichi
• urină tulbure şi urât mirositoare
• nevoia frecventă de a urina

Urinarea frecventă este o acuză prezentă în primul şi ultimul trimestru de sarcină la gravidele sănătoase datorită reducerii volumului de urină stocat în vezica urinară prin compresia mecanică realizată de uterul gravid sau de capul fătului. În absenţa celorlalte acuze enumerate, o infecţie urinară este puţin probabilă dar este necesară efectuarea analizei de urină numită urocultură pentru a exclude cu certitudine infecţia.

Proba de urină pentru urocultură se recoltează din prima urină a zilei, după o toaletă riguroasă a organelor genitale externe cu apă şi săpun, din jetul de mijloc, în recipiente sterile speciale care pot fi procurate de orice laborator de analize sau din farmacii. Nerespectarea acestor condiţii minime de recoltare poate duce la suprainfectarea urinii şi deci la rezultate false.

Rezultatul uroculturii este cel care stabileşte cu certitudine diagnosticul de infecţie urinară iar antibiograma (răspunsul microbului identificat la antibioticele uzuale) trasează şi tratamentul antibiotic necesar vindecării.

Dacă sunt gravidă pot face mai uşor infecţie urinară?

Într-adevăr, dacă sunteţi gravidă puteţi contacta mai uşor o infecţie urinară de orice tip. La femeile însărcinate, riscul de a dezvolta infecţii ale tractului urinar creşte între săptămânile 6 şi 24 de sarcină,

în principal din cauza compresiei căilor urinare cu încetinirea evacuării urinare prin creşterea în dimensiuni a uterului gravid. De asemenea, infecția urinară poate să apară și ca urmare a modificărilor hormonale (progesteronul secretat în cantităţi mari de placentă determină relaxarea şi staza urinei în căile urinare).

Rezultatul acestor schimbări fiziologice din sarcină este trecerea lentă a urinei prin tractul urinar, microbul având mai mult timp de înmulţire înainte de a fi eliminat.

Ce pot face pentru a preveni infecţiile urinare?

• consumaţi cel puţin 8 pahare de lichide pe zi, de preferat băuturi necarbogazoase
• urinaţi ori de câte ori simţiţi nevoia şi aveţi grijă să eliminaţi toată cantitatea de urină
• aveţi grijă ca mișcările necesare realizării igienei zonei genitale să pornească dinspre faţă spre spate şi nu invers; utilizaţi şerveţele intime sau spălaţi zona cu
apă călduţă şi săpun moale
• evitaţi dulciurile rafinate, cofeina şi alcoolul
• utilizaţi lenjerie intimă din bumbac
• nu purtaţi pantaloni strâmţi care prin frecare produc iritaţie locală.

Care sunt riscurile infecţiilor urinare asupra sarcinii?

Infecţia urinară netratată poate atinge forme clinice severe, cu afectare renală serioasă ce poate pune în pericol viaţa gravidei. Femeile însărcinate care suferă de pielonefrită acută pot dezvolta septicemie şi şoc septic (în aproximativ 15% din cazuri).

Infecţia urinară creşte activitatea contractilă a uterului la aproximativ 20% din gravidele bolnave şi astfel creşte riscul de avort sau naştere prematură.

Agentul microbian poate traversa învelişurile fătului şi să determine corioamniotita (infecţia lichidului amniotic şi a membranelor). Aceste infecţii intrauterine pot duce la expulzarea sarcini.

Cum pot să mă tratez?

Infecţia urinară diagnosticată la timp şi urmată de un tratament corespunzător şi bine condus nu va afecta în nici un fel copilaşul în viaţa intrauterină. Datorită faptului că agenţii cauzatori ai infecţiilor urinare sunt bacteriile, tratamentul va include obligatoriu antibiotice pe o durată de aproximativ 7 – 10 zile.

Pentru iniţierea tratamentului trebuie să vă adresaţi medicului (medic de familie, ginecolog, nefrolog sau urolog) şi în nici un caz să nu începeţi un tratament antibiotic ales de dumneavoastră, deoarece acesta poate fi incorect şi poate afecta dezvoltarea normală a fătului. Medicul va stabili tratamentul optim cu antibiotice conform antibiogramei şi vârstei de sarcină. Vor fi utilizate antibiotice care nu vor interfera cu procesele specifice perioadelor de dezvoltare ale fătului astfel încât acesta să nu aibă cu nimic de suferit în urma tratamentului.

Infecţia urinară pe parcursul sarcinii este o problemă serioasă care poate complica drumul gravidei spre punctul culminant: naşterea unui copil sănătos.

Dr. Viorel CRISTUREAN
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital