De multe ori auzim în jurul nostru: „ai greţuri, faci o fată!”, „dacă nu te-ai umflat deloc faci un băiat!” şi câte astfel de minuni. Niciuna nu are vreo legătură cu ce va fi, dar de cele mai multe ori, sarcina se va face mai mult sau mai puţin simţită.

Starea de indispoziţie: aceasta poate să apară în orice parte a zilei şi include o serie de simptome: arsuri la stomac, greaţă şi câteodată vărsături uşoare sau foarte puternice. Toate aceste simptome sunt legate de creşterea activităţii hormonale din prima parte a sarcinii. Cei doi hormoni: human chorionic gonadotropin (hCG) şi estrogenul, produse de placentă şi făt determină golirea mult mai lentă a stomacului şi sistemul digestiv îşi încetineşte funcţionarea pentru a putea reţine cât mai mulţi nutrienţi. La fel, uterul mărit presează împotriva stomacului şi împinge mâncarea în sus, amestecând-o cu acizii prezenţi acolo, şi de aici senzaţia de arsură la stomac. Greţurile sunt mai des întâlnite în cazul primei sarcini, la femeile mai tinere sau în sarcinile multiple. Simptomele pot să apară în primele 5 săptămâni de sarcină si, de obicei, încetează în săptămânile 12 sau 13, foarte rar însoţind sarcina pâna la final. Aceste stări de indispoziţie sunt prezente la 60 – 80% dintre femeile însărcinate. Ele ajută la reglarea nivelului de insulină din sângele femeii însărcinate, în special în primele săptămâni de sarcină când acest nivel de insulină tinde să crească. Insulina, eliberată la introducerea hranei, reglementează nivelul de zahăr din sânge. Deoarece nivelul de insulină creşte, mai multe grăsimi vor fi metabolizate. Se pare că în primele săptămâni de sarcină vărsăturile menţin nivelul de insulină cât mai jos, aceasta ducând la încetinirea metabolismului grăsimilor. Totuşi, în cazul vărsăturilor puternice şi de durată trebuie consultat medicul. Se pot evita astfel deshidratarea puternică şi problemele renale.

Pentru a împiedica apariţia acestor stări de discomfort sau măcar pentru a le putea diminua din amplitudine, este bine să ţineţi seamă de câteva sfaturi:

– Mâncaţi des, porţii mici şi bogate în fibre şi proteine. Nu aşteptaţi să vi se facă foame şi nu mâncaţi până aveţi senzaţia de „prea plin”. Încercaţi biscuiţii săraţi când aveţi greţuri.
– Serviţi micul dejun în pat, înainte de a vă ridica în picioare şi a vă reîncepe activitatea zilnică.
– Consumaţi cât mai multe lichide în special dacă aveţi probleme cu vărsăturile. Evitaţi să mâncaţi şi să beţi în acelaşi timp, de multe ori apare starea de greaţă.
– Este recomandabil să evitaţi mâncarea prea grasă, condimentată, cu miros puternic, alcoolul şi ţigările. Evitaţi pe cât posibil mâncarea greu digerabilă – cârnaţii, ceapa şi mâncarea prea mult prajită.
– Luaţi Prenatale pentru a compensa pierderea de nutrienţi. Nu luaţi însă aceste suplimente pe stomacul gol, ci întodeauna în timpul sau la sfârşitul unei mese.
– Evitaţi pantalonii prea strâmţi sau curelele.
– Încercaţi să vă odihniţi cât mai mult şi evitaţi epuizarea fizică şi emoţională.
– Evitaţi mişcările bruşte, alergarea şi ridicaţi-vă încet din pat.