Pâna nu de mult femeile învățau despre naștere de la mamele și surorile lor. Nașterea se desfășura în confortul familiar al casei. Ritualurile familiei și tradițiile asigurau femeile si le ofereau încredere în abilitatea lor de a naște. Pe măsură ce nașterea s-a mutat în spital, în secolul al XX-lea, femeile au pierdut suportul valoros și încurajarea celor din comunitatea lor. Asistentele au oferit suport, dar ele sunt responsabile de mai multe femei aflate în travaliu în același timp și nu pot rămâne continuu numai lânga una dintre ele.

În timpul anilor 1960, Lamaze International și alte organizații similare au pledat cu succes pentru a permite accesul taților în camera de travaliu. Tații au oferit suport emoțional special femeilor aflate în travaliu. Acum, în secolul XXI, femeile descoperă o dată în plus valoarea suportului suplimentar oferit de femei, beneficiind de cunoștințe speciale despre naștere. Înainte de nașterea bebelușului vostru, ar trebui să decideți cine vă va oferi acest suport continuu. Puteți alege o prietenă, o rudă sau poate vă veți decide să apelați la o doulă, persoană de suport, calificată pentru travaliu.

De ce este important suportul continuu?

Travaliul vă poate surprinde (pe voi și pe partenerul vostru) cu forța lui. Având alături o femeie experimentată în ceea ce privește nașterea, prezența te va ajuta (dar și pe partenerul tău) să faceți față mai ușor.
O femeie care are experiență în naștere va ști cum să vă ofere atingerea reconfortantă de care aveți nevoie, precum și să sugereze poziții care vor ajuta la progresia și confortul travaliului vostru.

Rolul unei Doule.

Conform cu Cartea Doulei, o doulă este „un însoțitor de travaliu experimentat care oferă femeii și partenerului ei atât suport emoțional cât și fizic, pe toată durata travaliului, nașterii și puțin după naștere.” O doulă va rămâne cu voi și cu partenerul vostru continuu de-a lungul travaliului și nașterii, oferind suport fizic, emoțional și informațional. Doula va lucra cu voi și cu partenerul vostru pentru a vă ajuta să aveți tipul de naștere pe care o doriți. Doulele nu sunt pregătite să realizeze vreun tip de sarcini medicale și nu trebuie să vă ofere sfaturi medicale. Totuși, vă pot ajuta să înțelegeti evenimentele medicale. Dacă travaliul vostru pornește pe o cale diferită decât cea la care vă așteptați, o doulă vă poate ajuta să vă clarificați sentimentele și să vă revizuiți opțiunile.

Doula și partenerul de travaliu

Cei mai mulți parteneri doresc să participe la nașterea copiilor lor și să ofere suport partenerelor. Pe măsură ce contracțiile cresc în intensitate, iar femeia în travaliu se luptă cu durerea, partenerul se poate îngrijora.
Cei mai mulți parteneri respiră ușurați atunci când o femeie cu experiență este prezentă și poate oferi asigurări cu privire la travaliu care se desfășoară așa cum ar trebui. Educatorii prenatali încurajează toate femeile să planifice un mediu care să includă suportul emoțional continuu, suportul fizic și cel informațional. Această femeie experimentată va rămâne alături de voi și de familia voastră, cunoștiințele ei despre măsurile de confort fizic, emoțional și încrederea ei în abilitatea femeii de a naște vă vor susține cu adevărat.