1. Ce este si cum apare furia laptelui

O data cu ziua 3 pana la a 5-a zi post- partum apare lactogeneza secundara, adica tranzitia catre lactatia matura.. Cresterea brusca in volum a laptelui, in paralel cu o crestere la fel de brusca a circulatiei sangvine si a celei limfatice duce la o angorjare fiziologica , normala a sanilor care se rezolva in 12-48h daca este manageriata in mod corect. In cazul in care nu este tratata corespunzator, perioada se poate extinde la peste o saptamana si poate duce la scaderea productiei de lapte.

In cazul in care in care dupa nastere s-a produs o situatie care a permis staza laptelui, adica acesta nu a fost drenat eficient si a ramas in sani, va aparea o angorjare profunda, patologica: furia laptelui. Exista cateva situatii tipice ce faciliteaza furia laptelui cum ar fi: suplimentarea cu formula de lapte, intarziere in initierea alaptarii , alaptari rare sau dupa ceas. De asemenea administrarea unui volum mare de fluide in timpul nasterii poate rezulta intr-un edem( retentie ridicata de apa) ce amplifica angorjarea dureroasa.

2. Cum se manifesta furia laptelui

Furia laptelui se manifesta prin senzatie de caldura si durere la nivelul sanilor care se poate extinde pana in zona axilei. Sanii se intaresc , pielea devine lucioasa si intinsa, mamelonul se aplatizeaza si atasarea bebelusului devine dificila.Unele mame pot acuza febra si frisoane.

3. Cum tratam furia laptelui?

Daca totusi se instaleaza aceasta angorjare dureroasa, este foarte important ca mama sa alapteze pentru a drena laptele. Daca bebelusul nu se mai poate atasa , atunci laptele trebuie exprimat manual sau cu ajutorul unei pompe, cat sa permita atasarea bebelusului si doar pana se depaseste acest moment.Nu dorim sa stimulam si mai mult productia de lapte si sa amplificam edemul prin folosirea pompei de san.

Masajul limfatic este folosit cu succes pentru tratarea furiei laptelui. Detensionarea areolei se poate face prin aplicarea presiunii inverse pe areola, mentinand presiunea cu varful degetelor pana ce areola devine mai moale.Este eficient si masajul sanilor dinspre areola spre torace.

Dusurile calde sunt indicate, ajuta laptele sa iasa mai usor. Atentie, apa fierbinte pe sani nu face decat sa mareasca inflamatia.

Varza contine fitoestrogen, are efect in tratarea inflamatiei la nivelul tesuturilor. Foile de varza vor fi zdrobite in prealabil si tinute la frigider. Cand se incalzesc se inlocuiesc. cu altele reci. Atentie si aici, dupa ce inceteaza angorjarea, intrerupem aplicarea , varza are si efect de diminuare a lactatiei.

Lecitina administrata timp de cateva zile reduce vascozitatea laptelui, iar acesta va curge mai usor.

Uneori mama are dureri prea mari si atunci poate lua un antiinflamator, dar acest lucru doar la indicatia medicului. Ibuprofenul si paracetamolul, de exemplu, sunt considerate compatibile cu alaptarea.

Alina Iliescu,
consultant in alaptare IBCLC,
Armonia Hospital