Ecografia este o metodă neinvazivă, disponibilă la ora actuală în cabinetul oricărui obstetrician ginecolog din lumea întreagă, ce ajută la determinarea vârstei de gestație, evaluarea mediului intrauterin și depistarea precoce a patologiei legata de sarcină. Practic, la ora actuală, ecografia este un instrument indispensabil. Ea reprezintă un test de screening ale cărui rezultate trebuie interpretate cu mult discernământ pentru a nu crea o falsă siguranță (în caz că este normală) sau din contră, să ne împingă la metode invazive când nu este cazul.
Ecografia este întotdeauna informativă și ajută clinicianul în decizia terapeutică. În același timp conferă viitorilor părinți confort și le oferă o experiență socială, dându-le posibilitatea să vadă în ecografia copilului pe care îl așteaptă o experiență pozitivă esențială. Ecografia 2D, 3D sau 4D trebuie să rămână la stadiul de mijloc de diagnostic și supraveghere a unei sarcini și nu trebuie transformată îin “mijloc de amuzament”! Folosim ultrasunete în medicină de aproximativ 40 de ani, avem la ora actuală aparate sofisticate cu rezoluție înaltă, capabile de performanțe fantastice, dar nu cunoaștem în totalitate la ce riscuri ne expunem copiii încă nenăscuți.
Încă nu avem suficiente date ca să ne bazăm ăe afirmația că ecografia este complet lipsită de riscuri. De accea este bine ca ecografiile să fie făcute la indicația corectă a medicului și să fie limitat numărul lor la cele necesare. Iată care este recomandarea:
• ecografia de prim trimestru de sarcină, ocazie cu care putem face o datare corectă și în același timp screening pentru malformații cromozomiale
ecografia de morfologie fetală de trimestru 2 de sarcină (20 – 22 săptămâni);
• ecografia de malformații fetale din trimestrul 3 de sarcină (28-32 saptamani). Alte ecografii vor fi făcute cu indicație precisă din partea medicului specialist.
Iată care sunt beneficiile ecografiei de trimestru 1 și 2, în screening:
• vârsta de gestație mai corectă;
• depistarea malformațiilor majore înainte de naștere;
• depistarea timpurie a sarcinii multiple;
• scăderea incidenței inducțiilor travaliului înainte de termen sau post termen;
• depistarea timpuriei a placentei praevia;
• confirmarea unei sarcinii normale și, nu în ultimul rând, respectul pentru autonomia pacientei.
Toate pacientele trebuie să cunoască faptul că ecografia impune anumite limite:
• nu toate malformașiile pot fi depistate iar acuratețea variază în funcție de locul unde este efectuată și de certificarea persoanei care o efectuează;
• ecografia are potențialul de a îmbunătăți evoluția pacientei dar în același timp poate dăuna prin determinarea la intervenții inutile, dând naștere unei stări de anxietate (fie din cauza unui diagnostic fals sau oferind o asigurare falsă femeilor care au o sarcină cu probleme dar care sunt descurajate de la investigații suplimentare, pe baza unei ecografii normale). Ecografia trebuie interpretată de către medicul obstetrican în contextul tuturor informațiilor obținute și din celelalte investigații (biochimie, examen clinic etc). În spitalul privat Isis ecografiile se efectuează cu aparate performante 3D/4D.
Personalul care efectuează aceste investigații imagistice dețin o experiență vastă și certificări în conformitate cu normele internaționale.La Isis, ecografia de trimestrul 1, 2 sau 3 se face de personal certificat de către Fundația de Medicină Materno-fetală internațională (sediul la Londra) cu experiența în domeniu. Vă așteptăm în cadrul Departamentului de Medicină materno-fetală Isis să supraveghem împreună evoluția copilului tău pe parcursul întregii sarcini!