Mai este posibil concediul de odihnă programat în condițiile apariției sarcinii? Este o întrebare frecvent adresată medicului obstetrician și care are un răspuns variabil. Sigur că gravidele își pot permite petrecerea concediului de odihnă oriunde doresc. Doar femeile însărcinate care prezintă cu risc obstetrical sunt dependente de o anumită apropiere de un spital și sunt îngrădite de anumite interdicții medicale specifice fiecărei probleme de sarcină.

Deoarece în sarcină există o tendinţă crescută a sângelui de a se coagula, se recomandă gravidelor evitarea situaţiilor în care sunt nevoite să stea înghesuite şi fără spaţiu suficient pentru picioare. Într-o asemenea situaţie se recomandă exerciţii simple de contracţie a muşchilor pentru menţinerea unei circulaţii normale a sângelui care astfel scade riscul unei tromboze.

De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor care au destinație ţări cu risc ridicat de contactare a unor infecţii transmisibile, cum este malaria – Africa de Est și de Vest, Thailanda şi Papua Noua Guinee. Persoanele care intenţioneaza să viziteze o zonă cu risc de malarie trebuie să-şi ia măsuri de precauţie pentru evitarea înţepăturilor de ţânţari; în acest scop se vor folosi insecticide, de asemenea este recomandată adoptarea unui stil vestimentar adecvat (mâneci şi pantaloni lungi). Vizitarea unor anumite regiuni impune vaccinări înainte de călătorie; mare atenție! este preferabil ca unele vaccinuri să fie evitate în sarcină și tocmai de aceea trebuie să vă sfătuiți cu medicul de familie.

Dacă totuşi trebuie să călătoriţi în astfel de zone geografice, cereţi avizul unui profesionist. De regulă, recomandările vor cuprinde date despre zona în care intenţionaţi să vă opriţi după ce veţi ajunge la destinaţie şi despre condiţiile la care va trebui să vă adaptaţi. Este util să ştiţi că excursiile şi cazarea în campinguri în unele zone calde, împădurite, din Europa şi Scandinavia nu este indicată, deoarece în aceste regiuni riscaţi să vă îmbolnăviţi de encefalită de căpuşe, spre sfârșitul primăverii şi în timpul verii. Împotriva acestei boli nu există o imunizare cu accesibilitate generală.

Călătoria pe calea aerului este în mod normal bine suportată de gravide. În cazul unei sarcini cu risc obstetrical se discută despre planurile oricăror călătorii pe distanţe mai lungi cu moaşa sau cu medicul obstetrician înainte de a face aranjamentele finale. Unele companii aeriene nu permit zborul gravidelor care se apropie de termen, iar altele interzic zborul gravidelor dacă vârsta sarcinii în momentul călătoriei depăşeşte 28 de săptămâni. Companiile aeriene pot cere certificate medicale care să certifice sănătatea gravidei, precum și vârsta de sarcină.

10 sfaturi pentru gravida în călătorie

1. Încercaţi să obţineţi în avion un fotoliu, astfel încât să aveţi cât mai mult spaţiu pentru picioare. Unele companii aeriene vă oferă posibilitatea de a vă alege dinainte genul de fotoliu dorit.

2. Dacă aveţi varice, vă pot ajuta dresurile elastice medicinale.

3. Purtaţi totdeauna centura de siguranţă când luaţi loc în avion şi tot timpul în automobile. Cel mai sigur şi comod este să purtaţi centura mai jos, în jurul pelvisului şi nu al abdomenului.

4. Nivelul scăzut al umidităţii în majoritatea aeronavelor poate cauza deshidratare. În consecinţă, pielea poate deveni uscată şi puteţi avea senzaţia de uscăciune a ochilor. Se recomandă consumarea unei cantităţi suficiente de băuturi nealcoolice bogate în vitamina C.

5. Evitați băuturile care conţin cofeină!

6. După aterizare, cel mai bun tratament al oboselii consecutive schimbării fusului orar constă în mese frugale şi frecvente.

7. Permiteţi-i organismului să se adapteze treptat şi firesc la timpul local; dormiţi dacă simţiţi nevoia de a vă odihni.
Să nu vă îngrijoreze verificările de siguranţă din aeroport. Dispozitivele folosite nu sunt dăunătoare dumneavoastră sau copilului.

8. La majoritatea femeilor, senzaţia de căldură este mult mai intensă în timpul sarcinii. Dacă vă îndreptaţi spre o zonă caldă, bagajul dumneavoastră trebuie să conţină îmbrăcăminte cât mai răcoroasă.

9. În timpul sarcinii există un risc mai mare al dezvoltării unei infecţii cu candida a vaginului şi a vulvei, care provoacă mâncărime, inflamaţie şi scurgere vaginală, infecţia fiind favorizată de purtarea unor obiecte vestimentare călduroase şi strâmte (şorturi, pantaloni). Purtaţi deci îmbrăcăminte largă şi comodă.

10.Să aveţi asupra dumneavoastră fişa de cooperare (cu observaţiile medicului), deoarece ea conţine informaţii importante ca, de exemplu, grupa dumneavoastră sanguină, de care s-ar putea să fie nevoie în caz de urgenţă.