Cerclajul cervical este o procedură chirurgicală, relativ simplă, ce are scopul de a menține colul uterin închis pe toată perioada sarcinii. Procedura constă în coaserea colului uterin cu un fir gros (neresorbabil), ce va împiedica în acest fel alunecarea bebelușului spre exterior – deci un avort spontan sau o naștere prematură. Inevitabil, atunci când vorbim despre cerclaj, trebuie să abordăm și problema incontinenței cervino-istmică, mai exact, dilatarea colului fără ca femeia însărcinată să resimtă chiar și cea mai mică formă de durere. Pentru că acest lucru are loc mai devreme decât trebuie, viața copilașului din uter este în pericol.

În mod normal, colul uterin rămâne închis până aproape de finalul celor 40 de săptămâni de sarcină, când începe să se dilate progresiv în timpul travaliului.

Cerclajul se face sub anestezie generală intravenoasă. Desigur, vei stabili împreună cu medicul ginecolog ce fel de anestezie este indicată pentru tine. În cazul anesteziei generale, va trebui să nu mănânci nimic cu 6 ore înaintea intervenției.
Contactul sexual este interzis după cerclaj și până după naștere.

Se recomandă  repausul la pat, în poziție orizontală, mai ales după luna a 5-a și fără efort.

Se face la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină sau în momentul în care medicul descoperă deschiderea prematură a colului. De obicei, cerclajul se efectuează între săptămâna a 12-a și a 21-a.

După intervenție se recomandă o  supraveghere post-operatorie atentă, fie în clinică, fie la domiciliu, timp de 24-48 ore. Se va monitoriza uterul și eventualele contracții uterine ce ar putea să apară.

Desfacerea firului se efectuează de obicei în săptămâna a 37-a de sarcină, fără anestezie. După scoaterea lui, nașterea este pe aproape: ai putea să naști în următoarele 24 de ore sau peste alte 2-3 săptămâni, exact la termen. Depinde de tine și de graba cu care bebelușul tău vreau să vina pe lume.