O întrebare legitimă în contextul social modern și poate una din cele mai frecvente întrebări existente într-un cuplu sau pe care ne-o adresăm fiecare din noi într-un anumit moment al vieții! Sigur că decizia de a avea un copil variază în funcție de numeroși factori, atât subiectivi cât și obiectivi, dar în prezent se pare că principala “preocupare” (și tendință) este aceea de a pune pe primul loc cariera, amânând astfel decizia unei sarcini spre un moment temporal ulterior, aparent mai convenabil si mai “confortabil’. Dar cât de “convenabilă” este oare această importantă decizie în planul nostru personal? În general, medicii și studiile științifice susțin că ne expunem la riscuri, atât materne, cât și fetale în cazul sarcinilor “târzii”. Nu puține femei trecute de 40 de ani își ridică și problema energiei -“dacă vor face față”- unei sarcini la această vârstă; pe de altă parte, la 21 de ani nu știi dacă ești îndeajuns de matură și dacă ești pregătită de a concepe și de a avea grijă de un copil. Majoritatea femeilor dau naștere unui copil între 20 și 30 de ani și aici ne referim mai ales la sarcinile dorite și planificate. Studiile tind să le dea dreptate în luarea unei asemenea decizii. În mod normal, apogeul fertilității femeii este situat între 20 și 25 de ani și implicit, la aceste vârste are și cele mai mari șanse de a râmăne însărcinată.

Medicii spun că vârsta optimă din punct de vedere fizic și medical de a avea un copil este între 20 și 30 de ani, deoarece cu cât ești mai tânără, cu atât ovulele tale sunt mai sănătoase, vei concepe mai ușor un copil, sarcina va fi mai armonioasă și fără complicații, bebelușul va fi mai sănătos, iar recuperarea organismului mamei dupa naștere se va face mult mai rapid. Într-adevăr, dacă ești mai tânără faci față mai ușor cerințelor psihice ale sarcinii, dar nu te simți îndeajuns de pregătită din punct de vedere financiar și psihologic să devii mamă la această vârstă. Se pare că o vârstă mai mică (sau mai mare) decât acest interval duce la creșterea procentului de posibile complicații apărute pe parcursul sarcinii sau la naștere.

Ce înseamnă însă o sarcină la vârstele “extreme” pentru sănătatea organismului matern și cea a fătului? Există, într-adevăr, riscuri pe care trebuie și este bine să le luăm în calcul când alegem momentul unei sarcini?

Sarcina la o vârstă fragedă a viitoarei mămici

Sarcina la adolescență are un impact psihologic deosebit asupra viitoarei mămici. În principal, riscurile unei sarcini la o mamă-adolescentă cu vârsta de până în 15 ani se datorează cu preponderența vârstei biologice fragede: între 11 și 16 ani organismul este în continuă dezvoltare și structura osoasă și articulară nu este încă maturizată lucru ce poate duce la traumatizarea și rănirea coloanei vertebrale si a oaselor pelvine, ceea ce înseamnă un posibil handicap pentru întreaga viață.

Afecțiunile relaționate cu sarcina în adolescență sunt anemia, infecțiile cu transmitere sexuală, hemoragia postnatală și bolile psihice. Adolescentele care au născut sunt mai predispuse la apariția depresiei postnatale. Aproximativ 65% dintre cazurile de fistulă perianală apar la adolescente, iar rata mortalității în urma complicațiilor la naștere este mult mai mare la adolescente decât la femeile mature.

Adolescentele însărcinate prezintă un risc crescut pentru hipertensiune, preeclampsie și eclampsie (forme severe de hipertensiune indusă de sarcină ce pot pune în pericol viața mamei și a fătului).

Sarcina și nașterea reprezintă un stres imens pentru un organism tânăr, aflat în formare iar riscurile asociate vârstei mici cresc cu cât aceasta este mai fragedă: anomalii congenitale, avort, greutate mică la naștere, naștere prematură, restricție de creștere intrauterină. Sunt situații când nou-născutul nu supraviețuiește, iar în caz contrar prezintă un risc crescut pentru apariția unor afecțiuni fizice sau mentale pe termen lung. Rata mortalității la naștere sau în prima săptămâna de viață este cu 50% mai mare la bebelușii cu mame adolescente decât la cei având mame cu vârsta de 20 -29 ani. În cazul unei infecții cu transmitere sexuală, afecțiunea se poate transmite la bebeluș. Micuții născuți cu o greutate mică au un organism imatur, își controlează cu dificultate temperatura și zahărul în sânge, sunt predispuși la retard mintal și prezintă risc crescut de deces.
Sarcina la o vârstă înaintată a viitoarei mămici

Cel mai mare obstacol pentru femeile de peste 35 de ani îl constituie fertilitatea. La femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, fertilitatea este la un sfert din capacitatea maximă, iar între 40 și 45 de ani, șansa de a rămâne gravidă este cu 95% mai mică decât a unei femei de 20-25 de ani și pot fi necesare proceduri speciale pentru obținerea sarcinii (tratamente, inseminare artificială sau chiar fertilizare in vitro). O sarcină apărută după 30-35 de ani nu înseamnă neapărat riscuri majore pentru mamă sau pentru copil, dar implică o urmărire atentă a gravidei pentru a preveni posibilele probleme care pot să apară.

Principala complicație o reprezintă anomaliile cromozomiale, care pot fi însă depistate cu ajutorul analizelor (dublu test, triplu test, la nevoie biopsia vilozităților coriale și amniocenteza, ecografiile 2D și 3D). Principala anomalie cromozomială o reprezintă sindromul Down. Cele mai recente statistici arată o frecvență de un copil din 885 afectat la 30 de ani, un copil din 365 afectat dacă gravida are peste 35 de ani, un copil din 109 afectat – la 40 de ani și un copil din 32 afectat – la mame de 45 de ani. Amniocenteza stabilește clar dacă există vreo suspiciune de defect genetic și se face de regulă între săptămânile 16-18. Testele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale trebuie făcute însă până în săptămâna a 24-a, după această vârstă nemaiputându-se realiza întreruperea de sarcină.

Pe lângă riscul crescut de anomalii congenitale, gravidele peste 35 ani au un risc crescut de avort spontan, diabet, hipertensiune arterială (inclusiv complicațiile severe ale acesteia – preeclampsia si eclampsia –ajungând până la convulsii), dezlipirea prematură a placentei sau inserția ei anormală, risc crescut de hemoragie la naștere; iar aceste riscuri cresc dacă este asociată și obezitatea. Vârsta tatălui se pare că nu influențează sănătatea copilului, însă studiile încă evaluează acest aspect.

O femeie sănătoasă, orice vârstă ar avea, are șanse foarte mari de a avea un bebeluș sănătos. Luând în calcul aceste aspecte și informații, singurii care trebuie să ia decizia unei sarcini într-o anumită decadă a vieții sunteți voi, iar a concepe un copil la oricare dintre extremele vârstei fertile prezintă, fără îndoială, atât riscuri cât și provocări deosebite! Dar motivația supremă poate și trebuie să fie zâmbetul viitorului vostru copil, zâmbet ce va compensa și răsplăti pe deplin asumarea acestora!