1. Opriţi contracepţia!

Chiar dacă acest lucru pare mai mult decât subînţeles, sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le ştii, mai ales dacă foloseşti pastile anticoncepţionale. Pentru a evita sângerările neregulate este timpul să te opreşti la sfârşitul unui pachet. Dacă înaintea folosirii pilulelor, perioada dintre menstruaţii era neregulată, pot trece câteva luni până când aceasta va deveni regulată.

2. Ce ştii despre vitaminele prenatale?

Studiile de specialitate au arătat că suplimentele de acid folic ajută la înlăturarea defectelor neuronale la naştere. Doza necesară este de 400 micrograme pe zi sau 5 miligrame pentru persoanele care au un copil ce sufera de aceste malformaţii sau de epilepsie. Este recomandat să începi cu cel puţin 3 luni înainte de a concepe un copil sau cât de curând posibil după ce ai aflat că eşti gravidă. Folosirea acidului folic poate fi oprită la 13 săptămâni de sarcină.
Dacă păstrezi o dietă sănătoasă, nu este nevoie de un supliment de vitamine, dar dacă nu te alimentezi corect, atunci ţi se vor prescrie tablete multivitaminice. Asigură-te totuşi că aceste vitamine nu conţin vitamina A în cantitate prea mare. Se ştie că această vitamină poate fi toxică pentru copil.

3. Evită medicaţia!

Medicamentele toxice pentru copil sunt preparatele cu vitamina A (chiar şi cele folosite în tratamentul acneei), antibioticele pe bază de tetraciclină, medicamentele antiepileptice şi medicamentele chimioterapeutice. Este de preferat să eviţi orice medicament până la 12 săptămâni de sarcină.

4. Îngrijeşte-ţi sănătatea!

În cazul în care urmezi un tratament de lungă durată, acesta trebuie amânat sau oprit cu cel puţin 3 luni înaintea concepţiei. Dacă suferi de o boală cronică (diabet, epilepsie, hipertensiune sau probleme tiroidiene) este necesar să consulţi un medic obstetrician dacă plănuieşti să ai un copil. Acesta este cel mai în măsură să-ţi prescrie un alt tratament sau să-l oprească pe cel existent şi în acelaşi timp te va ţine sub control pe tot parcursul sarcinii.

5. Informează-ţi doctorul despre bolile genetice!

Dacă există o boală genetică în familia ta sau în cea a soţului tău este bine să vă sfătuiţi cu medicul obstetrician înainte de a concepe un copil. O investigaţie clinică va stabili în ce fel aceasta va afecta sănătatea copilului şi dacă există o cale de a preveni sau depista la o vârstă fragedă boala, pentru un tratament ulterior.

6. Evită infecţiile!

Listerioza este cauzată de o bacterie care poate provoca avorturi, sarcina prelungită sau boli ale fătului, în cazul contaminării pe timpul sarcinii. Deoarece au fost găsite în unele alimente cantităţi mari de listeria (bacteria care provoacă această boală) este indicat ca pe parcursul sarcinii să eviţi laptele nepasteurizat, pateul din carne, peştele sau legumele, brânză albastră, îngheţată la cornet (de la maşinile de îngheţată), alimente semipreparate și produsele de tip fast-food.

Toxoplasmoza este o infecţie cauzată de un parazit care, în mod normal, nu afectează oamenii. Aproape 10% din adulţi pot fi infectaţi de toxoplasmoză fără ca ei să-şi dea seama. Dacă se întâmplă acest lucru în timpul sarcinii, poate cauza avorturi sau probleme congenitale ale fătului. Animalele de casă (pisica în special) sunt purtătoare de toxoplasmoză. Iată câteva reguli de protecţie pe care trebuie să le respecți dacă nu ești hotărâtă să renunți la prietenul tău necuvântător: foloseşte mănuşi atunci când te ocupi de grădină şi spală-te pe mâini după aceea. Roagă pe altcineva să cureţe şi să îngrijească pisica (în caz că ai una), spală foarte bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.

Pojarul poate cauza probleme la începutul sarcinii. Este de preferat să eviţi persoanele contaminate, deşi este mai puţin riscant dacă ai avut deja această boală în copilărie. Daca ai intrat în contact cu persoane bolnave, poţi face un test al sângelui pentru a-ţi verifica imunitatea.

7. Evită alcoolul şi ţigările!

Alcoolul în exces poate afecta fertilitatea ambilor parteneri. Mai mult de un pahar sau două pe zi este asociat cu dificultăţi în concepţia unui copil. Dacă eşti gravidă, excesul de alcool poate provoca probleme de dezvoltare, malformaţii, handicap mintal sau sarcină prelungită. Mici cantităţi de alcool (un pahar sau două de vin pe săptămână) nu sunt totuşi dăunătoare.
Fumatul sporeşte riscul de avort spontan sau de naştere prematură, iar nou-născuţii vor avea o greutate mai mică. Chiar un mediu în care se fumează dăunează foarte mult şi creşte riscul morţii subite la copii.

8. Controlează-ţi greutatea!

Trebuie să încerci să ajungi la o greutate corectă în funcţie cu înălţimea ta, înainte de a rămâne însărcinată. Dacă eşti mai plinuţă, va trebui să dai câteva kg jos şi să reduci din calorii. De asemenea, o greutate prea mică poate afecta negativ fertilitatea. Încearcă să adaugi câteva kg printr-o dietă sănătoasă, bogată în vitamine.

9. Menţine-te în formă!

Înainte de a rămâne însărcinată, exerciţiile fizice vor ajuta la păstrarea supleţii muşchilor şi a întăririi lor, lucru atât de necesar pe timpul sarcinii. De asemenea, te vor ajuta să te relaxezi şi să pierzi din greutate, în caz ca ai nevoie de aşa ceva. Pe toată perioada sarcinii, exerciţiile fizice te ajută să-ţi pregăteşti organismul pentru o naştere uşoară şi o refacere rapidă. Consultă-ţi medicul sau apelează la un educator prenatal pentru a afla care sunt exerciţiile recomandate în sarcină.

10. Pregătiţi-vă din punct de vedere emoţional!

Este dovedit ştiinţific faptul că stresul sau mai bine zis andrenalina (substanţa de stres) influenţează negativ calitatea spermatozoizilor, precum şi fixarea ovulului fecundat în peretele uterin. Pentru a atenua dorinţa arzătoare care vă influenţează negativ şansele de a concepe un copil, puteţi să analizaţi modul în care sarcina vă va afecta viaţa şi să vă pregătiţi pentru aceasta. Discutaţi cu prietenii sau cunoştinţele care au copii. Cu toate că este practic imposibil să fiţi pregătiţi pentru toate schimbările ce vin o dată cu un copil, a gândi lucrurile în avans ajută mult. Aşadar, încercaţi să analizaţi modul în care viața de familie ar putea fi afectată, la fel serviciul şi propriul psihic, fără a vă lăsa copleşiţi. Amintiţi-vă că toate acestea sunt pentru a vă ajuta să dobândiţi acel sentiment de încredere şi de optimism.

În sfârşit, cumpără un test de sarcină, dar nu te grăbi! Este foarte adevărat că pot indica un rezultat pozitiv foarte curând, dar ai răbdare totuşi şi aşteaptă cel puţin o săptămână de la data la care trebuia sa-ţi fi venit ciclul. Atunci vei fi sigură de rezultatul testului şi vei putea, în sfârşit, să te bucuri. Mult succes!