Sugarul scos din baie trebuie învelit într-un prosopel moale, în prealabil încălzit, să nu îi irite în niciun fel pielea. Nu trebuie şters pentru că asta ar duce la rănirea pielii şi ar declanşa senzaţii neplăcute ce pot avea ca rezultat spaima de orice baie sau simplă ştergere. Indicat este să se treacă cu blândeţe prosopul peste piele, ca o tamponare; toate pliurile (cutele ) pielii (axilele, gâtul, regiunea inghinală, pliurile de la coapsele sugarilor mai graşi, zona ombilicală) se desfac şi se tamponează cu atenţie.
După aceea poţi începe răsfăţul cu un masaj special şi se încheie cu o masă la sânul mamei.
Poţi folosi ulei de masaj pentru masarea tălpilor, picioarelor, spatelui şi mânuţelor.
În cazul în care micuţul tău are o mică iritaţie de la scutece, după ce este curat şi uscat este recomandat să îi dai cu talc sau cu o loţiune cu pH neutru, hidratantă.
Organele genitale ale bebeluşilor trebuie să fie îngrijite atent întrucât sunt foarte sensibile, mai ales imediat după naştere.
Timp de câteva săptămâni de la naştere, acestea trebuie să fie curăţate numai cu apă, nu şi cu săpun sau alte şampoane speciale pentru copii.
Apoi, puteţi să spălaţi cu apă şi săpun special pentru copii, cu pH neutru.
Îngrijirea organelor genitale la fetiţe
Foloseşte un şerveţel pentru bebeluşi sau o cârpă umedă pentru a curăţa zona genitală. Asigură-te că vei şterge dinspre faţă spre spate, la o distanţă de vaginul fetiţei.
Acest procedeu va minimaliza posibilitatea ca bacteriile să intre în vagin şi să provoace infecţii.
Dacă sunt depuneri între labii, trebuie să le ştergi în timpul curăţării, dar cu foarte multă blândeţe, pentru că este o zonă foarte sensibilă.
Trebuie să acorzi foarte multă atenţie calităţii săpunului şi a spumantului de baie care va veni în contact cu această zonă. Unele produse care conţin parfum pot fi iritante.
Dacă foloseşti astfel de produse, foarte parfumate, ar trebui să le monitorizezi şi să întrerupi folosirea lor dacă apare orice semn mic de iritaţie.
Igiena organelor genitale la băieţi
La fiecare schimbare de scutec şi la băiţă, se spală sau se şterge zona din jurul penisului şi scrotul pentru a curăţa depunerile de urină sau fecale.
Puteţi folosi o cârpă curată înmuiată în apă sau faşă sterilă umedă. Într-o anumită măsură, penisul bebeluşilor se curăţă singur, aşa că nu este recomandat să tragi prepuţul înapoi pentru că nu este capabil să revină.
Acest lucru este dureros şi poate duce la formarea de cicatrici permanente şi de aderenţe.
În schimb, degajaţi uşor extremitatea glandului, pentru a curăţa smegma (substanţă albicioasă formată din celule moarte şi din secreţiile glandelor sebacee ale prepuţului, care se acumulează între gland şi prepuţ).
În timp, prepuţul se va retracta de la sine, acest lucru producându-se la momente diferite de la un copil la altul.
După îmbăiere
Mama va putea să folosească produsele de igienă, conform recomandărilor medicului, având grijă ca atât ochii, urechile, năsucul, unghiile, cât şi organele genitale să fie curăţate cu ser fiziologic potrivit recomandărilor.