Pacientele întreabă, moașa raspunde: “Ce este vernixul?”
Sarcina este perioadă în care orice gravidă se pregătește atât fizic cât și emoțional pentru a deveni mama. Indiferent de câte ori a născut, aceasta va experimenta senzații diferite la fiecare sarcină.
Nu doar corpul femeii se schimbă în această perioadă, ci și trăirile acesteia. Bineînțeles, la prima naștere, aceste trăiri sunt foarte intense și multe întrebări își fac loc în mintea proaspeților părinți. Mămicile care nasc natural și optează să aibă parte de contact “piele-pe-piele” cu bebelușul, său mamele care nasc prin cezariană și au posibilitatea de a intra în contact cu copilașul în primele ore, au observant adesea că pielea noului născut nu este perfect curată cum se așteptau, ci este acoperită cu o substanță albă, vâscoasă, asemănătoare unei creme.
Cu cât sarcina este mai mică, cu atât mai mare este acest strat protector, care se numește “Vernix” (denumirea științifică “vernixcaseosa”).
Vernixul, este o substanță grasă, alb-gălbuie, secretată de către glandele sebacee și de epiteliul amniotic. Are rol de protecție termică și este distribuit pe tot corpul noului născut, în special la plici. De asemenea, reprezintă o protecție importantă din punct de vedere chimic sau mecanic.
Vernixul reprezintă cu alte cuvinte, modalitatea prin care bebelușul devine “impermeabil” și protejează pielea acestuia atât intrauterin, atunci când este înconjurat de lichidul amniotic, cât și în primele ore de viață pentru protecția antimicrobiana și termică. Este indicat să nu se curețe după naștere, deoarece se va absorbi în piele de la sine. Excesul poate fi îndepărtat ulterior .
Organizația Mondiala a Sănătății, recomandă să se aștepte cel puțin 6 ore până la prima baie a nou născutului. În același timp, indicația pentru amânarea primei băi conform OMS este de maxim 24 de ore, timp în care este recomandat că mama și copilul să intre în contact pentru a se cunoaște, pentru ca bebelușul să se hrănească –inițierea alăptării, iar pielea nou născutului vă intra în contact cu pielea mamei care este colonizată cu bacterii benefice, utile în dezvoltarea microbiomului pielii bebelușului. Microbiomul de la nivelul tegumentului va acționa precum o barieră împotriva bacteriilor dăunătoare sănătății pentru tot restul vieții.
Astfel, se realizează o parte din adaptarea la viata extrauterină a nou născutului sănătos. De asemenea, mirosul dulceag specific oricărui nou-născut, care activează instinctele lăuzei se presupune că provine tot de la vernix, iar variațiile de culoare oferă medicului neonatolog indicii despre starea intrauterină a fătului din timpul travaliului.
Corina Munteanu,
Moașă /Neonatologie