Acele mănuțe atât de drăgălașe par să stea mereu în calea unei atașări perfecte..Iar bebelușul pare să le prefere adeseori sânului..

Poate te-ai gândit la asta și tu la începutul alăptării. Și poate că ți s-a și recomandat să ții mănuțele înfășate, restricționate,  prinse în mâna ta..

Dar stă oare mănuța în calea alăptării sau se ridică în favoarea ei?

Mănuțele bebelușului și alăptarea

Dintotdeauna proaspetele mămici au fost sfătuite să restricționeze mișcările mănuțelor bebelușului , mai ales în primele zile post-partum, când mama învață poate să își pună nou-născutul la sân si să obțină o atașare optimă.  Acest lucru este o urmare a faptului că de-a lungul timpului a existat credința că bebelusii își mișcă mănuțele la întâmplare, fără nici un scop sau finalitate.

Avem de-a face cu un comportament dobândit încă dinainte de naștere.

Totuși, după ce a devenit posibilă observarea activității fetușilor în uter, ecografiile cu ultrasunete au arătat că aceștia  își duc mâinile la gură și le sug încă din timpul vieții  intrauterine. Aflați în uter, bebelușii își ating invariabil  fața și gura cu mâinile  înainte de a înghiți lichid amniotic. După naștere, dacă sunt lăsați, bebelușii își folosesc  mâinile atunci când se atașează la sân, iar acest comportament rămane neschimbat până în jurul a 3-4 luni de viață și chiar mai mult.

Mănuțele bebelușului acționează imediat după naștere ca un instrument ce asigură bebelușului atât hrană, cât și un mediu de confort, dragoste și sigurantă.

E bine de știut că la naștere un bebeluș are vederea slabă ceea ce face necesar ca puiul să se ajute de celelalte simțuri, inclusiv de cel tactil pentru se putea atașa la sân.  În momentul în care un nou-născut se află în proximitatea sânului, dar nu suficient de aproape pentru a atinge pielea mamei cu fața,  mănuțele sale îi vor fi ghid și le va folosi  la fel cum își va folosi buzele si limba pentru a-și aduce mamelonul în guriță. Cu ele va împinge, va modela sau va trage sânul mai aproape, după caz,  toate acestea în încercarea de localiza mamelonul și de a se atașa. Când mănuțele sale îmbrățișează în final sânul mamei, puiul de om  ajunge într-o poziție care îl ajută să-și stabilizeze gâtul și centura scapulară, aducând umerii în față.

Atunci când bebelușul atinge și masează sânul, iar zona areolei mamare este stimulată,  creste nivelul de  oxitocină.  În semn de răspuns, mamelonul mamei devine mai erect, ceea ce facilitează atașarea. Oxitocina este totodată responsabilă de crearea atașamentului și de îndrăgostirea mamei de puiul ei.

Facilitează auto atașarea bebelușului

Când din diverse motive s-a întârziat inițierea alăptării sau când avem de–a face cu un bebeluș care nu se poate atașa cu usurință, este foarte important să-i lăsăm mănuțele libere și să-i oferim timp și răbdare pentru a ajunge la sân. Unele studii au arătat că bebelușii născuți în urma unei nașteri medicalizate au nevoie de mult mai mult timp pentru a masa sânul mamei, inainte de a se atașa.

În aceste momente mama poate folosi cu succes  poziția semi-înclinat, ce asigură echilibru corpului bebelușului și care facilitează mișcările libere ale mâinilor. Când mănuțele vor îmbrățișa sânul, se va îmbunătăți precizia și motricitatea. De foarte multe ori nou-născutul va căuta, va găsi și își va aduce sânul la forma dorită,  își va duce gura la mâini, ca apoi să înlocuiască mâna cu sânul , urmând auto-atașarea.

Asadar, dragă mamică, lasă manuțele bebelușului tău libere cât mai curând după naștere. În natură nimic nu este întâmplator, iar natura l-a inzestrat pe puiul tău cu toate cele necesare pentru a fi iubit, hrănit și protejat încă din primul moment.