Puiul tău abia a venit pe lume. Te gândeşti că nu pricepe nimic. Este adevărat, nu pricepe mare lucru, dar simte tot. Simţurile i se dezvoltă încă din viaţa intrauterină iar la naştere el vede, aude, gustă, miroase şi simte. Şi, cu fi ecare zi ce trece, simţurile sale se dezvoltă.

Auzul

Structura urechii interne se defi nitivează din luna a șasea de sarcină, iar fătul reacţionează la sunete puternice încă din săptămâna 24. Din luna a șaptea reacţionează la sunete, atât din exteriorul, cât şi din interiorul corpului mamei, le poate şi memora (vocea mamei, a tatălui, chiar și unele melodii), recunoscându-le astfel după naştere. Încă din prima lună de viaţă, bebeluşul va fi foarte atent la toate sunetele din jurul lui. Va reacţiona la sunetele familiare şi va fi interesat de tot ce aude. Nu poate însă localiza zona de unde provin, acest lucru petrecându-se abia în jurul vârstei de 3 luni. Atunci va întoarce privirea spre mamă când îi va auzi vocea. Între 7 şi 10 luni reacţionează la alte sunete necunoscute (muzică, paşi, conversaţie). Între 11 şi 15 luni răspunde prin limbaj verbal sau non-verbal la sunetele auzite. Pentru a ajuta la dezvoltarea acestui simţ, mama trebuie să-i citească, să-i vorbească și să-i cânte cât mai des. Sunetul vocii unui adult, infl exiunile,precum și ritmul rostirii cuvintelor îl vor ajuta să vorbească mai uşor.

Văzul

La naştere, simţul văzului este mai puţin dezvoltat. Bebeluşul vede, dar nu la distanţă, nu clar, ci umbre, nu percepe culorile şi nici nu vede în relief. În jurul vârstei de 2 luni îţi va căuta privirea şi va fi capabil să diferențieze culorile şi anumite detalii. Pe la 4 luni poate vedea cu ambii ochi în acelaşi timp, va urmări mişcarea unui obiect și va recunoaşte obiectele familiar (jucării, biberoane). Îi atrag atenţia în mod deosebit anumite culori: roşu, galben, albastru. La 6 luni poate vedea umbrele, mărimea obiectelor. Îşi dă seama că există culori diferite, dar nu distinge toate nuanţele. La 1 an vederea panoramică este identică cu cea a adultului, dar culorile le va putea numi corect după 2 ani. Pentru a-l ajuta să-şi dezvolte vederea, interacţionează cu el, oferă-i jucării colorate și cărţi cu ilustraţii.

Atingerea

Simţul tactil este printre primele care se dezvoltă, iar la naştere este complet funcţional (simte temperatura mediului, textura hăinuţelor). Prin atingere, descoperă mediul înconjurător. Atunci când îl mângâi, nu doar îl linişteşti, ci îl ajuţi să se dezvolte (în timpul atingerii se eliberează hormoni de creştere). Pentru a-l ajuta, ia-l în braţe, leagănă-l, mângâie-l, fă-i masaj, lasă-l să vină în contact cu diferite texturi (moale, aspru), cu denivelări.

Gustul

Şi gustul se dezvoltă din viaţa intrauterină. La naştere sunt prezente toate cele 4 gusturi (dulce, sărat, acru, amar), bebeluşul preferându-l însă pe cel dulce. La celelalte gusturi face grimase, salivează, întoarce capul sau chiar plânge. Se poate spune că la această vârstă acest simţ este mai dezvoltat decât la adult. Când începi diversificarea vei observa preferinţele copilului.

Mirosul

Sistemul olfactiv este complet dezvoltat din luna a șasea de viaţă intrauterină, putând percepe mirosurile generate de lichidul amniotic, le memorează şi, la naştere, are deja mirosuri preferate. La 12 ore de la naştere îşi poate exprima satisfacţia când percepe mirosul mamei, mirosul de lapte, dar şi dezgustul faţă de mirosurile dezagreabile. Mirosurile familiare îl liniştesc. În acelaşi timp poate refuza sânul dacă ai folosit un deodorant sau un săpun parfumat care nu-i place.