De ce un spital privat îşi doreşte să fie Spital prieten al copilului?

Încă de când era un vis, maternitatea noastră dorea să vină în întâmpinarea nevoilor gravidei, mamei, nou-născutului și familiei.

Astăzi, după ce s-au împlinit mai bine de 3 ani din clipa în care a venit pe lume primul bebeluș în sala noastră de naștere, după un moment de reușită, acela al desemnării Unicef ca “Spital prieten al copilului’’, personalul medical își amintește cum fiecare și-a îndeplinit un vis, o dorință.

Suntem onorați că deţinem această certificare, “Spital prieten al copilului’’. Simțim că ne reprezintă, este ceea ce ne dorim a înfăptui și am realizat acest lucru fără a ne simți încorsetați de regulile impuse ale unui program stabilit la nivel mondial/național. Este conduita pe care am ales să o adoptăm în maternitatea noastră, pe deplin informați, ca fiind benefică pentru mamă – copil -familie!

Cine suntem noi?
* Suntem mame care am născut și alăptat, care am avut experiențe de naștere și alăptare iar acum încercăm să oferim celor care ne trec pragul, ceea am simțit noi că ne-ar fi împlinit în momentul nașterii pruncilor noștri.
* Suntem tați, înainte de a fi medici.
* Suntem viitoare mame care aspirăm să avem copii.
* Suntem profesioniști în medicină şi psihologie, mereu informați, care ne-am dorit a umaniza nașterea și să oferim acestui moment important al familiei, în special o valoare afectivă și nu numai una medicală.
* Suntem mame care am născut în această maternitate, iar acum oferim aceeași căldură pe care am primit-o și noi la naștere.

De aceea este atât de simplu, fiindcă ceea ce ne satisface pe noi oferim celor care ne trec pragul. Ne-am dorit ca nașterea în apă să se poată desfășura în cadrul maternității noastre, pentru diminuarea durerii mamei la naștere și în special, pentru firescul tranziției pe care o percepe bebelușul abia născut. Este impresionant să urmărești cum micuțul după ce s-a născut, face câteva mișcări în apă, după care este ușor direcționat către abdomenul mamei, unde poposește. Mama obosită își primește puiul și exaltă de fericire când îi simte căldura micuțului, detașată de tot ce se petrece în jurul său, trăind euforia momentului unic. Cadrele medicale privesc această îmbrățișare, așteptând încetarea pulsațiilor cordonului ombilical, după care tatăl, dacă își dorește, poate da startul bebelușului în viață prin pensarea cordonului bebelușului care îi menține încă legătura cu mama sa. Apoi începe căutarea micuțului, care prin mișcările instinctive se îndreptă către sânul mamei iar după câteva încercări poate iniția primul supt.

Pentru noi este esențial acest moment imediat, deoarece acel cockteil hormonal prezent după naștere, îi permite mamei prin contactul cu pruncul său, inițierea primului supt, instalarea lactației și în special dezvoltarea atașamentului.

În maternitatea noastră se respectă dorințele mamei și ale tatălui, iar cel mai adesea mamele își doresc puii în contact direct și continuu cu ele. Dacă starea de sănătate a mamei și a copilului o permit, alăptarea se va iniția în prima jumătate de oră, după care aceștia vor rămâne nedespărțiți, în saloanele special destinate familiei formate din trei membri. Chiar dacă gravida a fost operată, ea își dorește micuțul imediat ce a fost adusă din sala de operație. Ni se pare firesc ca bebelușul să fie lânga mama sa când aceasta și-l dorește! Mama își vede pruncul și îl simte în contact cu pielea sa, iar dacă acesta este agitat, apropierea de mamă îl calmează, după care începe să caute sânul. O mamă operată știe că va avea lapte dacă bebelușul va suge cât mai des la sân.

Pe durata spitalizării, familiei i se oferă materiale în care există informații despre alăptare, sfaturi despre îngrijirea nou-născutului, depresia postpartum. Noi am considerat firesc ca mama să se informeze și din alte surse, de aceea am asigurat materiale actualizate.

La externarea din spital, există o relație de încredere personal medical – familie, iar la solicitarea familiior am înființat programe de urmărire a nou-născuților unde asigurăm consiliere gratuită în alăptare. De asemenea, orice mamă care a născut în maternitatea noastră și ne solicită ajutorul cu privire la alăptare, va primi consiliere în cadrul clinicii, cât și pe forumul de discuții al maternității.

Acestea sunt principii pe care noi le-am considerat benefice mamei, tatălui și viitorului copil. Într-o primă fază ne-am dorit o naștere în care să primeze nevoile familei, gravidei, nou-născutului. Ne-am informat continuu pentru a fi alături de gravidele care și-au dorit să aibă o experiență diferită la naștere în care să primeze sentimentele.

La ce trebuie să te aştepţi într-un Spital Prieten al Copilului

Dacă bebelușul tău se va naște într-o maternitate Spital Prieten al Copilului te poți aștepta la un anumit standard de îngrijire:
* Dacă pe durata sarcinii vei veni la control la maternitate, ți se vor da informații despre îngrijirea și hrănirea nou-născutului, inclusiv despre beneficiile alăptării, astfel încât vei ști ceea ce este necesar pentru a lua o decizie informată.
* Asistența de neonatologie te va ajuta să începi să alăptezi în prima jumătate de oră după naștere.
* Copilul va sta în permanență cu tine.
Dacă ai decis să alăptezi:
* Asistenta de neonatologie îți va arăta cum să ții copilul pentru a se atașa corect, astfel încât el să sugă bine iar tu să nu ai dureri.
* Ți se vor da informații corecte și substanțiale despre cum să alăptezi și cum să ai lapte suficient pentru copilul tău.
* Vei fi învățată cum să îți mulgi laptele, pentru a goli sânul când este prea plin, pentru a stimula secreția lactată sau pentru a asigura lapte pentru bebelușul care nu poate suge; copilul va primi laptele tău pe sonda, cu cănița, seringa sau lingurița.
* Bebelușul tău nu va primi apă, glucoză sau lapte artificial cu excepția situațiilor în care este nevoie din motive medicale.
* Vei primi informații despre persoanele sau locurile de unde poți obține consiliere în alăptare.
Dacă ai decis să îți hrănești copilul cu lapte formulă:
* Personalul îți va raspunde la întrebări și îți va arăta cum să îl prepari și să i-l dai copilului în condiții de igienă și siguranță.

Întregul personal dintr-o maternitate Spital Prieten al Copilului este instruit să îți ofere acest tip de informații și să te sprijine să alăptezi cu succes.