Pielea bebeluşului tău este extrem de fină şi catifelată dar, în acelaşi timp, foarte fragilă. De aceea are nevoie de o atenţie specială, iar mămica este cea mai în măsură să aibă în vedere acest aspect.

În primele luni de viață, cei mai mulţi bebeluşi sunt predispuşi să sufere iritaţii ale pielii, principala cauză fiind umezeala acumulată în interiorul scutecelor de unică folosinţă.

Deşi par inofensive, iritaţiile pot jena bebeluşul, iar cei mici exprimă disconfortul prin plâns şi o stare de iritabilitate crescută, mai ales în momentul schimbării scutecului. Astfel, prevenirea şi tratarea lor eficientă sunt extrem de importante.

Pentru a preveni apariția iritaţiilor trebuie respectate câteva indicaţii:

  • Schimbă scutecul bebeluşului tău cât mai curând posibil după ce acesta s-a udat şi s-a murdărit.
  • Curăţă atent pielea acoperită de scutec după fiecare scaun, ştergând zona afectată cu blândeţe.
  • Lasă copilul fără scutec cât mai des cu putinţă. În astfel de cazuri, băile de aer pot face minuni.
  • Evită cât mai mult aplicarea produselor cosmetice pe pielea bebeluşului. O cremă cu oxid de zinc sau altă cremă recomandată de medic pentru a împiedica urina să intre în contact cu pielea iritată este suficientă.
  • Nu folosi scutece foarte strâmte, prea mici, materiale sintetice peste scutec sau alte metode care împiedică circulaţia aerului. Pielea trebuie să respire.
  • Urmăreşte cu atenţie copilul în perioada în care îi administrezi antibiotice (ce îi pot provoca diaree) sau atunci când este deranjat la burtică din alte cauze, pentru a putea reacţiona în timp util şi pentru a-i schimba scutecul ori de câte ori este necesar.

Prevenirea apariţiei iritaţiilor ar fi ideală, însă, dacă nu a fost posibilă, iată câteva sfaturi utile pentru tratarea lor:

  • Menţine pielea bebeluşului uscată şi curată, schimbând scutecul cât mai des.
  • Dacă foloseşti şerveţele umede, loţiuni, pudră, încearcă să le elimini. Este posibil ca aceste produse să fie cauza apariţiei iritaţiei.
  • Curăţă pielea doar cu apă şi săpun, după care usucă bine zona spălată cu un prosop moale, absorbant, prin tamponare şi mişcări blânde.
  • Aplică pe zona inflamată o cremă protectoare cu zinc. De asemenea, cremele cu gălbenele, cătină sau ulei de măsline fiert şi răcit aplicate pe zona inflamată, pot da rezultate bune.
  • Lasă copilul fără scutec cât mai mult posibil, după fiecare schimbare. Aerul favorizează vindecarea, iar starea de disconfort a bebeluşului va dispărea.

În mod normal, o iritaţie se vindecă în 2-3 zile, dar poate reapărea după o perioadă scurtă de timp dacă nu este respectată o igienă riguroasă.

În cazul în care zona afectată nu dă semne de vindecare, este indicat să consultaţi medicul pediatru. În funcţie de aspectul pielii, probabil vă va recomanda suplimentar o cremă antimicrobiană, la care poate asocia şi un antifungic sau, dacă e vorba de o infecţie, antibiotice.