Buricul la nou-născuţi este zona cea mai sensibilă în primele zile de viaţă.

Legătura dintre placenta mămicii şi bebeluş e făcută de către cordonul ombilical. Imediat după naştere, cordonul ombilical se prinde cu o clemă şi apoi este tăiat. Procedura nu este durereoasă pentru bebeluş – deci nu trebuie să îţi faci griji. Totuşi, după secţionare, ce rămâne – adică bontul ombilical, necesită o supraveghere atentă deoarece ar putea expune nou-născutul la riscul de hemoragie şi infecţie.

Zilnic în spital, după baia generală a bebeluşului sănătos, şi cu consimţământul mamei, se face toaleta bontului ombilical, iar după externare mămica va trebui să continue acasă toaletarea buricului.

Etape pentru îngrijirea buricului la nou-născut:

1. Alege produsele potrivite. Pentru îngrijirea zonei sensibile ai nevoie de comprese sterile, soluţie de alcool medicinal (spirt) sau betadină.
2.Curăţă bine zona. Bontul se şterge prin mişcări circulare folosind compresele înmuiate în alcool medicinal. Dacă zona este foarte uscată se poate picura spirt cu o seringă fără ac pe compresa clampată.
Nu apăsa pe buricul copilului deoarece poţi porni o hemoragie.
Buricul este curăţat gentil de resturile de ţesut mumificat pentru a nu creea un mediu propice dezvoltării bacteriilor, ulterior instalându-se o eventuală infecţie.
3. Lasă descoperit bontul ombilical pentru uscare rapidă.
Nu este necesar să adaugi plasture, mai ales dacă nu sunt speciali pentru pielea sensibilă a unui nou-născutului. Un bebeluş poate prezenta alergii la aceşti plasturi.
În plus, se recomandă ca zona ombilicală să fie lăsată liberă, pentru aerisire şi uscare rapidă. De aceea trebuie să ai grijă când îi pui scutecul să nu îl lipeşti peste buric, ci dedesubtul acestuia.
4. Repetă procedeul de cel puţin 2-3 ori pe zi până la vindecarea completă. Îngrijirea buricului trebuie să aibă loc şi după desprindere, până la cicatrizarea rănii lăsată de căderea bontului ombilical.

Bonturile ombilicale cad de obicei cam la două săptămâni de la naştere, dar acest lucru poate să dureze şi mai mult. Curând nu va mai trebui să-ţi faci griji cu privire la vindecarea buricului şi tot ce vei vrea să faci va fi să-i săruţi şi să-i gâdili burtica celui mic.

Când este necesară vizita la medic?

Vizita la medic este obligatorie atunci când:
– bebeluşul prezintă iritaţii, umflături sau alte complicaţii (miros neplăcut dat de scurgerea secreţiilor);
– nou-născutul are febră;
– oricând simţi că ceva este în neregulă.