1. Scăderea fiziologică în greutate
2. Icterul fiziologic
3. Criza genitală
4. Descuamaţia fiziologică a nou-născutului
Despre acestea am vorbit în numărul trecut al revistei.
De această dată vom continua cu:
5. Eritemul alergic al nou-născutului
6. Febra tranzitorie (de sete) a nou-născutului
7. Scaunele
Eritermul alergic apare în primele zile de viaţă la 50% dintre nou-născuţi. Apare ca erupţii variate: pete roşii (macule), mici elemente proeminente (papule) sau mici vezicule cu debut în ziua a treia de viaţă. Uneori erupţiile localizate pe faţă pot îmbraca aspectul unor placarde mari, roşii, asociate cu edemul ploapelor şi chiar cu secreţii ale conjunctivelor, coriza oculo-nazală. Se explică prin prezenţa de alergeni placentari eliberaţi în cursul expulsiei, dar şi a contactului postnatal cu alţi alegeni (scutece). Starea generală este bună si nu se constată alte tulburări generale, nu necesită tratamente speciale, ele dispărând spontan în câteva ore sau zile; în cazurile de erupţii intense şi persistente, se poate aplica pudră de copii.
Febra tranzitorie (de sete) a nou – născutului corespunde în timp cu punctul maxim al scăderii în greutate, poate apărea o bruscă ascensiune febrilă (de până la 390C). Sugarii reacţionează diferit la această febră: unii sunt agitaţi, cu un plâns răguşit; alţii sunt somnolenţi şi fără vlagă; buzele sunt uscate; cei mai mulți dintre nou – născuți îşi plimbă limba în gură, căutând sânul sau biberonul; micţiunile se răresc (sub 5 în 24 de ore); în cazurile grave apar semne de deshidratare acută. Dacă bebelușul nu este bolnav, febra se explică prin pierderea de lichide ce are loc după naştere (meconiu, urină, transpiraţie, respiraţie), precum şi prin greşeli de îngrjire. Febra dispare în condiţiile hidratării corecte.
Scaunele (materiile fecale) . Meconiul (primul scaun) se elimină uneori chiar în momentul expulziei, iar următoarele în 1-2 zile de la naştere. Meconiul este dens, se lipeşte de scutece, culoarea variază de la negru la brun – verzui, este steril şi conţine săruri biliare, pigmenţi, lipide, celule din epiteliul digestiv. Eliminarea sa întârziată sau lipsa eliminării în primele 48 ore poate semnifica sindrom subocluziv.
Colonizarea intestinului. După naştere, în decurs de câteva ore, tractul digestiv se umple cu aer şi se produce colonizarea cu microbi a diferitelor segmente ale tubului digestiv. La sugarii alimentaţi natural, în flora intestinală domină bacilul bifidus; la cei hrăniţi artificiali, colii. Germenii saprofiţi au o mare importanţă în digestia alimentelor şi în sinteza unor vitamine.
Scaunele de tranziţie. Între a treia și a cincea zi de viaţă, după eliminarea meconiului, apar scaune de tranziţie, rezultate din digestia primelor mese. Acestea sunt în număr de 5 – 6 î în decurs de 24 ore, de culoare verzui, uneori cu mucus, iar în cazul unei alimentaţii exclusive la sân se menţine în continuare un număr mare de scaune grunjoase, uneori galben – verzui și explozive. Este o mare greşeală de a considera drept patologice aceste scaune dacă nu se însoţesc de fenomene patologice (deshidratare, febră, modificări ale stării generale), iar mirosul lor rămâne acid – acrişor, de aceea nu se va impune nici o măsură de tratament.