Cine nu-şi aminteşte de povestea plină de înțelepciune a marelui scriitor Ion Creangă, în care este relatată o întamplare din sânul unei familii… aceea a drobului de sare? Fiecare dintre noi ne-am simțit puşi într-o astfel de situație la un moment dat, nu-i aşa?

Pentru a nu purta şi noi povara drobului în ceea ce priveşte febra la copii, este important să privim lucrurile cu o anumită luciditate, înțelegând momentul potrivit unei vizite la medicul pediatru.

Ce trebuie să ştim despre febră şi cum trebuie să acţionăm în astfel de momente?

Până la o anumită valoare, febra este benefică pentru copil deoarece permite organismului să lupte cu germenii infecțioşi, ajutând copilul în procesul de recuperare.

Putem spune că, de cele mai multe ori, febra este prietenul copilului şi face parte din arsenalul de apărare pe care organismul îl foloseşte pentru vindecare.

Dacă observi o stare generală bună, copilul se joacă, mănâncă, zâmbește, are energie, nu te grăbi să domolești febra cu medicamente pentru că, de multe ori, febra poate trece fără vreun tratament special.

Din acest motiv, cei mai mulţi medici nu prescriu tratament pentru combaterea febrei mai mici de 38,5°C (luată intrarectal) la copiii de peste 6 luni.

Este important să reţii faptul că medicamentele pot avea şi efecte secundare şi este bine să fie folosite doar atunci când este nevoie de ele şi doar la indicația medicului, în dozele calculate de acesta.

Dacă observi că febra îi provoacă un disconfort micuțului, îți recomandăm să-i aplici comprese la temperatura camerei şi să frecționezi blând pielea copilului cu apă şi oțet. Nu folosi soluții ce au în compoziție alcool pentru frecții la copii.

Asigură-te că micuțul nu este gros îmbrăcat şi bea suficiente lichide, deoarece gradele în plus îl fac să transpire mai mult. Astfel, riscul de deshidratare al copilului poate creşte.

Lipsa poftei de mâncare, nu trebuie să te preocupe, chiar dacă durează 1-2 zile.

În cazurile în care:

  • Copilul are sub 3 luni;
  • Febra depășește 38,5°C, indiferent de vârsta copilului;
  • Febra durează mai mult de 2-3 zile;
  • Febra este însoțită de înrăutățirea stării generale de sănătate, plâns neobișnuit, diaree, vomă, gât înțepenit, iritații pe piele, respirație îngreunată, convulsii, buzele se învinețesc, copilul își pierde apetitului, nu poate înghiți mâncarea etc.

Atunci este momentul să te adresezi medicului deoarece poate fi vorba de o infecție.

În concluzie, dragi părinți, trebuie să învățăm să nu ne temem de febră, ci mai degrabă să-i înțelegem rostul, păstrând însă, legătura cu medicul.

În cadrul Armonia Hospital, o echipă formată din specialişti este pregătită să acorde atenția medicală necesară copiilor de orice vârstă.
Pentru consultații de pediatrie în regim de urgenţă (24 ore/7 zile), în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi/continuă, ne găsiți în Constanța, strada Mircea cel Bătrân nr 102.

Telefon – 0341 46 33 44
Telefon urgențe – 0720 01 88 88